Lubenica ima slične efekte kao vijagra

Jedna hladna i sveža kriška lubenica može da ima slične efekte kao vijagra, lek protiv muške impotencije, saopštili su američki naučnici.

Lubenica ima sastojak "citrulin", koji pospešuje proizvodnju hemikalija u telu, a koje pomažu opuštanju krvnih sudova, kao što to čini vijagra, navodi se u najnovijoj studiji naučnika iz Teksasa.

Citrulin, koji se nalazi u jestivom delu lubenice, reaguje zajedno sa enzimima organizma. Oni se potom menjaju u arginin, amino kiselinu koja blagotvorno utiče na srce, krvotok i imunološki sistem.

"Arginin podstiče drugu hemikaliju - azotnu kiselinu, koja opušta krvne sudove, što u osnovi isto čini i vijagra, koja leči poremećaj erekcije", navodi se u istraživanju i dodaje da lubenica nije organski specifična kao vijagra, ali je "dobro što može da opusti krvne sudove bez neželjenih efekata".

Naučnici upozoravaju da lubenica ne može nikako da zameni vijagru i da muškarci koji uzimaju taj lek, ne treba terapiju da zamene lubenicom.

"To je otkriće koje je zanimljivo, ali lubenica ne može biti supstitut za medicinsko lečenje", dodaje se u studiji.

Azotna kiselina može da pomogne i u ublažavanju tegoba upale grla, visokog krvnog pritiska i drugih kardio-vaskularnih problema.

Lubenica sadrži oko 60 odsto citrulina, navode naučnici i dodaju da je neophodno pojesti najmanje šest kriški lubenice da bi organizam dobio dovoljno citrulina za opuštanje krvnih sudova.

Lubenica sadrži i dosta šećera koji ulazi u krvotok i može da izazove grčeve.

Citrulin se nalazi i u krastavcu, ali u znatno manjoj količini.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. natasha 26.11.2009

    Muskarci, jedite lubenice... :) makar na silu...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde