Za 28 godina od side umrlo 25 miliona ljudi


Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, biće obeležen u Srbiji i širom sveta različitim manifestacijama.

Za 28 godina, od kada je bolest registrovana, od side je umrlo je 25 miliona ljudi. Podaci Svetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a pokazuju da je u svetu virusom HIV-a zaraženo 33 miliona osoba.

Nezaštićen heteroseksualni odnos je glavni način prenošenja HIV virusa, ali i upotreba nesterilnih igala i špriceva.

Procenat umiranja od side smanjio se za više od 10 odsto za poslednjih pet godina. Broj novih HIV infekcija smanjio se za 17 odsto za poslednjih osam godina, objavljeno je u najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNAIDS.

Dostupnost efikasnih lekova od 1996. godine pomogla je da se spasi oko 2,9 miliona života, a od velike pomoći su bili i programi prevencije širenja virusa HIV, navodi se u izveštaju.

Lekovi su u velikoj meri doprineli i sprečavanju novih infekcija kod dece, budući da sada veći broj HIV pozitivnih majki ima pristup lečenju, pa se virus teže prenosi na decu, a od 2001. godine je sprečeno oko 200.000 novih infekcija kod dece.

Izvršni direktor UNAIDS Mišel Sidibe ističe da je dobra vest da postoje dokazi da je do smanjenja broja zaraženih jednim delom došlo zahvaljujući prevenciji.

U izveštaju zvaničnika UN ističe se da je " sida i dalje zdravstveni prioritet" i apeluje se da su potrebna dodatna sredstva za podršku naporima UN u brobi protiv te bolesti.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde