Bananom protiv grčeva u nogama


Grčevi u mišićima se pojavljuju iznenada i predstavljaju bolne kontrakcije koje mišiće čine zategnutim i naduvenim.

Sve grupe mišića podložne su grčevima, ali se najčešće javljaju u nogama nakon zamora, teških vežbi, ali i usled dehidriranosti. Stajanje ili sedenje u istom položaju tokom dužeg vremenskog perioda takođe može izazvati grčeve.
Postoji još nekoliko faktora koji utiču na čestu pojavu grčeva, a među njima su: problemi sa metabolizmom, bubrežne bolesti, alkoholizam, korišćenje određenih lekova...

Neki grčevi mogu se sprečiti unošenjem dovoljne količine tečnosti i održavanjem balansa elektrolita u organizmu. Redovna i umerena fizička aktivnost, takođe, pomaže u sprečavanju pojave grčeva.

Veruje se i da konzumiranje jedne banane dnevno može poprilično sprečiti grčeve.

Ono što sami možete da uradite kada se grč pojavi jeste da brzim pokretima izmasirate mišić. Ukoliko se grčevi javljaju noću možete mišić relaksirati tako što ćete ga umotati peškirom koji ste pokvasili toplom vodom.

Oni koji imaju hronične grčeve u mišićima moraju posetiti lekara.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Goran 08.06.2013

    Pišete: "ono što sami možete da uradite kada se grč pojavi jeste da brzim pokretima izmasirate mišić. Ukoliko se grčevi javljaju noću možete mišić relaksirati tako što ćete ga umotati peškirom koji ste pokvasili toplom vodom". To je potpuno nekoristan savet, jer u stanju grča nismo sposobni ništa da uradimo dok grč ne prođe! Jedino što pomaže da grč trenutno prestane je istezanje mišića koji je zgrčen! Ako je u pitanju list potkolenice, nogu treba potpuno ispraviti i stopalo saviti što više, pod približno pravim uglom u odnosu na potkolenicu, po mogućnosti uhvatiti se za palac noge i istezati list - grč prolazi za par sekundi. Nikako ne ispravljati stopalo, jer se tako mišić sabija što dovodi do grča.


  2. Zoran 16.11.2010

    Nemam nikakvih problema ovde navedenih, iznenadne grčeve ili tako nešto ali treniram fudbal grčeve imam i kada sam 100% spreman. Kada nisam dobro pripremljen, uvek pred kraj počinju da me hvataju grčevi u listovima. To je zbog premorenosti mišića, dolazi do nagomilavanja mlečne kiseline i pucanja mišićnih vlakana (isravite me ako grešim). Da li postoji neko rešenje za brži oporavak posle grčeva ili neki vid prevencije, kako bi izbegao grčeve?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde