Nega suve kože

Uvek očistite lice pre odlaska na spavanje

Koliko god da vam je koža suva nežno čišćenje pred spavanje je veoma važno. Šminka, bakterije, aero zagadjenje, mrtve ćelije i kreme koje koristite tokom dana nanose štetu vašoj koži ulazeći u vaše pore. Nije potrebno čitav proces ponoviti ujutro, dovoljno je samo umiti lice vodom kada se probudite.

Sapun ili ne?

Odredjeni sastojci sapuna razgradjuju esencijalne masne kiseline koje su zaštita kože od gubitka vode. Koristite sapune bez sapuna. Sa njima isto mozete očistiti kožu a nećete ugroziti njenu prirodnu barijeru.

Kako izabrati sredstvo za čišćenje lica?

Birajte blaga sredstva sa dodatim ovlaživačima. Dermatolozi preporučuju sredstva sa sintetičkim ceramidima. U odredjenoj meri oni mogu nadomestiti prirodne ceramide ili esencijalne masne kiseline. Izbegavajte sredstva sa mirisima, hemikalijama i alkoholom. Izbegavajte i antibakterijske sapune.

Voda i suvoća kože

Tuširanje i vruće kupke dodaju vlažnost vašoj koži ali je takodje mogu isušiti uklanjajući zaštitni sloj masti sa kože. Što je voda toplija, brže i lakše uklanja zaštitni sloj masnoća sa vaše kože. Ograničite sebe na manje od 15 minuta tuširanja toplom vodom i zatvorite vrata kupatila da bi se vlaga u prostoriji zadržala.

Budite nežni prema svojoj koži

Jače, više i duže nisu reči za suvu kožu. Budite nežni prema svojoj koži i koristite kružne pokrete. Naročito budite pažljivi prema regiji oko očiju.

Ovlazivači kože

Ovlaživaci zapravo ne dodaju potrebnu vlagu koži. Oni sprečavaju postojeću vlagu kože da ne isparava. Najbolje je koristiti ih uveče nakon čišćenja lica i ujutru nakon umivanja kada je koža čista. Ukoliko želite da ih koristite i tokom dana, nije neophodno da prethodno čistite lice. Izbegavajte ovlaživače koji imaju mirise ili retinoide. Oni su iritanti za suvu kožu.Ulja i kremovi su efikasniji od losiona. Supstance kao sto su glicerol i propilen glikol omogućavaju zadržavanje vode unutar prvog sloja kože. Emolijenti kao što su petrolatum, lanolin, mineralna ulja i dimetikon zadržavalju vodu u koži formirajući tanak film na njenoj površini. Zbog ove osobenosti oni najbolji tretman suve kože.

Mehanički piling

Piling uklanja mrtve ćelije na površini kože i na taj način omogućava ovlaživačima bolju penetraciju u kožu. Ipak, potrebno je biti pažljiv sa pilinzima jer mogu oštetiti suvu kožu. Izbegavajte pilinge na bazi voćnih kiselina jer oni posebno isusuju kožu


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde