Koje su najvažnije namirnice za zdravu kosu?

Osim šampona i regeneratora koji se koriste za negu kose jako je bitno da ishranom unosimo dovoljnu količinu vitamina i hranljivih materija a sve to u cilju da imamo zdravu, sjajnu i bujnu kosu.

Kosa u proseku raste od 0,6 cm do 1,25 cm svakog meseca i ukoliko koristite zdravu, izbalansiranu ishranu sa dovoljno proteina i gvoždja kosa će biti lepa i zdrava.

Namirnice koje prijaju kosi

Losos

Losos je bogat je omega-3 masnim kiselinama, sadrži visoko kvalitetne proteine, kao i vitamin B-12 i gvoždje. Za zdraviju strukturu kože glave neophodne su omega-3 masne kiseline a njihov nedostatak dovodi do suvoće kože temena kao i kose. Ukoliko nema lososa, dovoljne su i jedna do dve kašike mlevenog lanenog semena za nadoknadu omega-3 masnih kiselina.

Tamno zeleno povrće

Povrće kao spanać, brokoli i blitva odličan su izvor vitamina A i C, koji su neophodni za produkciju sebuma. Tamno zeleno povrće takodje je izvor kalcijuma i gvoždja.

Pasulj

Mahunarke kao što su pasulj i sočivo moraju biti važan deo ishrane ako želimo zdravu i bujnu kosu. One sadrže proteine koji podstiču rast kose i dovoljno gvoždja, cinka i biotina. Nutricionisti predlažu tri ili više šolja pasulja ili sočiva svake nedelje.

Orasi

Brazilski orah je jedan od najboljih izvora selena, važnog minerala za zdravu kožu glave. Orasi takodje sadrže alfa-linoleinsku kiselinu, omega-3 kiseline i cink a nalaze se u bademima i indijskom orahu.

Piletina i ćuretina

Izvori visoko kvalitetnih proteina koji su neophodni za rast kose, nalaze se i u namirnicama kao što su pilići i ćurke. Živina takodje sadrži gvoždje sa visokim stepenom bioraspoloživosti koje organizam lako može da iskoristi.

Jaja

Jaja su najbolji izvor proteina, koji su neophodni za zdravu kosu. Ona takodje sadrže biotin i vitamin B-12 koji su važne hranljive materije za kvalitet kože.

Integralne žitarice

Integralne žitarice su važan izvor cinka, gvoždja i vitamina B.

Ostrige

Ostrige su poznate po svom afrodizijačkom dejstvu ali takodje imaju uticaja na zdravlje i kvalitet kose. Sadrže visoke koncentracije cinka koji je moćan antioksidans. Ako u svojoj ishrani nemate ostriga, cink ćete takodje dobiti iz integralnih žitarica, koštunjavog voća, govedine ili jagnjetine.

Šargarepa

Šargarepa je odličan izvor vitamina A, koji je od suštinskog znacaja za zdravu i sjajnu kosu. Savetuje se svakodnevno konzumiranje šargarepe, naročito u presnom obliku ili u obliku salate.

Mlečni prozvodi niske masnoće

Mlečni proizvodi niske masnoće kao sto su obrano mleko i jogurt izvori su kalcijuma koji je takodje važan mineral za rast kose. Mlečni proizvodi takodje sadrže surutku i kazein, dva veoma kvalitetna i neophodna proteina za zdravu kosuPodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde