MP3 uređaji nepovratno uništavaju sluh

Duže glasno slušanje MP3 i sličnih muzičkih uređaja moglo bi trajno oštetiti sluh i uzrokovati gluvoću, objavila je Evropska komisija uz konkretne podatke.

Mišljenje naučnog odbora EU pokazuje da je pet do deset posto mladih, ako slušaju glasnu muziku (iznad 89 decibela) više od jedan sat na dan svake nedelje u najmanje pet godina suočeno s opasnošću od gubitka sluha. Prevedeno u brojke, to je u EU između 2,5 i 10 miliona mladih.

"Zabrinuta sam što bi tako mnogo mladih, koji često glasno slušaju MP3 i muziku sa mobilnih telefona moglo, a da to i ne znaju, nepopravljivo oštetiti svoj sluh. Naučni zaključci pokazuju visok rizik i moramo reagovati hitno. Najvažnije je podići svest i obavestiti javnost", rekla je u saopštenju evropski komisionar za zaštitu potrošača Meglena Kuneva.

Komisija u početku 2009. namerava u Bruxellesu sazvati konferenciju kako bi procenila zaključke naučnog odbora, zajedno sa zemljama članicama, predstavnicima industrije, potrošača i ostalih koji su u to uključeni kako bi razmotrili što treba učiniti.

Na skupu će se verovatno čuti koje mere opreza i tehnička rešenja treba preduzeti da bi se što je moguće više smanjili štetni uticaji na sluh i da li treba izraditi nove zakone ili revidirati sadašnje sigurnosne standarde.

Korisnici mogu već sada preduzeti određene praktične mere - slušati tiše ili kraće vreme, dodaje Komisija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ljilja 21.10.2008

    Postaviću ovaj tekst na desktopu da moja deca vide da im ne tupim bez razloga. Neka \\\"čuju\\\" reč nauke pa sami odluče hoće li zarad malo užitka da rano ogluve.


  2. Lazar 14.10.2008

    interesantan clanak; nisam samo siguran da li misle na sve slusalice ili samo na \"bubice\"


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde