Urasta Vam nokat? Imamo rešenje!

Nekima od nas nokti rastu tako nesrećno da se s tim problemima često susreću, pre svega ako su se rodili sa skvrčenim prstima na nozi. Opustite zube, udahnite, jer i za to ima leka.

Kada boli donji deo palca možda je u pitanju žulj, zadebljanje ili kurje oko, ali moguće je da Vam urasta nokat. Ovu poprilično neprijatnu komplikaciju, ipak možete rešiti. Rešiti problem što pre.

Kako nastaje?

Jedan ili oba kraja oštrog nokta pritiskaju kožu, krajevi urastaju u okolnu meku i nežnu kožu i postupno je probijaju. Pogođeni deo počinje crveneti, boli i često dolazi do infekcija.

Nekima od nas nokti rastu tako nesrećno, da se s tim problemima često susreću, pre svega ako su se rodili sa skvrčenim prstima ili hallux valgusom (čukalj) na nozi.
Veće opasnosti (npr. gangrena) prete onima koji imaju slabu cirkulaciju.

Kakva je nega?

Ukoliko je problem u početnom stadijumu, rešiće ga vešta i iskusna pedikirka.

Trenutno olakšanje bolnom palcu, pružiće topla kupka; u vodu dodajte dosta soli i operite bolna mesta (jednom i dvaput dnevno). Vruća voda omekšaće kožu oko nokta, so pomaže protiv infekcija i smanjuje otok. Pomaže i rastvor jodnom tinkturom. Nakon toga operite noge sapunom, isperite, osušite i nokat prekrijte suvom gazom.

Ukoliko ste hrabriji i vešti, koristite adekvatnu opremu za manikir, prethodno sterilizovanu čistim alkoholom, a između oštrog kraja nokta i kože u koju urasta, oprezno umetnite komadić gaze. Ali zaista mali! Na taj deo nanesite antiseptik – najbolje u spreju.

Ako su bolovi i problemi pri hodanju veći i pojavila se i infekcija, pomoći će antibiotici. A, zatim Vam ne preostaje ništa drugo, već potražiti pomoć hirurga i pretrpeti manji zahvat. Ne morate se bojati, postupak se radi s lokalnom anestezijom.

Od Vas zavisi

Svaki dan pazite na čiste čarape, leti bolje nemojte hodati bosi. Nakon večernjeg pranja nanesite antiseptičku mast, u izboru će Vam pomoći u apoteci.

Ukoliko je to moguće, nosite cipele (sandale) sa otvorenim vrhom. Zimska obuća u prednjem delu mora biti dosta široka. Za poslove u kući ili napolju nosite čvrstu, udobnu obuću. Ukoliko Vaš posao nosi veći rizik ranjavanja noge – na primer pri selidbi, u bašti i sl., preporučuje se obuća sa vrhom, koja je pojačana čeličnom pločicom, koja može zaštiti nokte.

U kupovinu idite posle podne, pazite na to da su Vaše nove cipele dosta udobne, ali pažnja – noga u njima ne sme kliziti u prednji deo. Takođe, mogu smetati i tesne čarape i najlonke!

Kako pravilno seći

Ako o svojim noktima i okolnom području nećete stalno i pravilno brinuti, urastanje se može stalno ponavljati.

Prevencija

• udobna obuća
• pažljiva higijena
• ispravno sečenje noktiju na nogama - „na ravno“, ali istovremeno tako da oštri krajevi ne oštete i ne pritiskaju okolnu kožu.

Prvo, noge na nekoliko minuta uronite u toplu vodu, zatim isecite nokte ravno i njihove krajeve malo oblikujte, kako ne bi bili oštri.

Nokte nemojte seći skroz uz kožu. Ovo važi za sve nokte na nogama, ali pre svega za palac, gde je rizik urastanja najveći.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Katarina 20.03.2014

    Ja sam takođe imala problem sa uraslim noktom.


  2. Nemanja 25.12.2011

    Imam problema sa palcem na levoj nozi. Nosio sam tesnu obuću i koža mi se sada crveni, a zatim mi se taj deo kod nokta 'naduvava'. Isekao sam ivicu nokta zato što sam mislio da će se spustiti ako isečem to . Taj deo mi je izgledao u obliku 'v'. Meni sad nije jasno kako to da izlečim. Da li da isečem taj deo kože, da odem kod manikira pa da mi on sredi to bezbolno i da mi ih iseče sve kako treba, ili da odem kod hirurga?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde