Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku od 1. jula ponovo 0,05

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku u Srbiji će od 1. jula ponovo biti na evropskom nivou od 0,05 mikrograma po litru, izjavio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Ministar je u ponedeljak potpisao pravilnik kojim je predvidjeno da se granica nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 mikrograma po litru od 1. jula vrati vrati na evropski nivo od najviše 0,05 mikrograma po kilogramu.

"Regulativa Evropske unije je u ovoj oblasti najstroža na svetu", rekao je Glamočić za Radioteleviziju Srbije i istakao da je cilj Srbije da idemo ka EU i primenimo njihove stadarde.

Glamočić je pozvao preradjivače stočne hrane i mleka da preduzmu sve mere kako se ubuduće ne bi desilo da najviši nivo aflatoksina predje granicu od 0,05 mikrograma po kilogramu.

"To je nesto na čemu svi zajedno u budućnosti treba da radimo, da vodimo vise računa o načinu smeštaja kukuruza, o smeštaju sirovina, o rukovanju mlekom i ishrani krava", izjavio je Glamočić.

Ministar poljoprivrede je precizirao da će novi Pravilnik o aflatoksinu uskoro biti objavljen u "Službenom glasniku", a njegova primena počinje od 1. jula.

Izvor: Beta

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Radomir 03.01.2015

    Treba poštovati evropske standarde


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde