Otkriven molekul koji štiti od alergija na hranu

Molekul sposoban za zaštitu od alergijskih reakcija na hranu, u stvari je interleuchin - 12, a antialergijsku moć otkrio italijanski naučnik Claudio Nicoletti, šef imunologije na Institutu za prehrambena istraživanja u Norwichu, u saradnji s Eueniom Bertellijem sa Univerziteta u Sieni.

Tokom eksperimenata istraživači su primetili da eliminacijom interleuchina - 12 kod rezistentnih miševa na prehrambene alergije dolazi do alergijskih reakcija. Bertelli je objasnio da postoji velika nada da će se u budućnosti prehrambene alergije moći zaustaviti tim molekulom ili nekim drugim sličnim, modulišući aktivnost ćelija dendrita (imune ćelije koje igraju ključnu ulogu u alergijama na hranu). Dendriti igraju ključnu ulogu u mehanizmima alergijskih reakcija, nastavio je Nicoletti, zato što ostaju aktivne kada bi se trebalo deaktivirati, a to izaziva alergijsku reakciju.

Ovo novo istraživanje utvrdilo je da interleuchin - 12 ima važnu ulogu u modulisanju aktivnosti tih ćelija na koje deluje, sprečavajući ih da izazovu reakciju. Konfrontirajući aktivnost tih ćelija, alergičnih i zdravih miševa, Nicoletti je otkrio da kod alergičnih miševa dendriti u intestinalnom aparatu ne proizvode interleuchin - 12. Blokira li se taj molekul kod zdravih jedinki, i one će postati osetljivije i razvijaće alergije.

Interleuchin - 12 je tako pokazao da igra ulogu u prvom planu kod alergijskih reakcija, ali istraživanja pre svega još treba nastaviti i produbiti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde