Kako lečiti razrokost dece

Razrokost ili strabizam je poremećaj u položaju, pokretljivosti i oštrini vida jednog ili oba oka. Kod dece uzrok može biti nasledni faktor ili dioptrija na jednom oku (kratkovidost ili dalekovidost), zbog čega se ono manje "koristi" pa zato "beži" prema slepoočnici ili ka nosu, u zavisnosti od toga da li se radi o kratkovidosti ili dalekovidosti. Dioptrija je jača ukoliko je razrokost izraženija.

Kako na vreme otkriti strabizam?

Nekada se ne može odmah otkriti da je dete razroko jer je to normalna pojava kod dece do tri godine. Dešava se da oko deteta "pobegne", a da je sasvim u redu. Veoma je važna prevencija jer problem ne mora da bude uočljiv na prvi pogled, ali se vrlo rano može otkriti oftalmološkim pregledom, čak i kod dece najmlađeg uzrasta. U vrtićima, i kasnije u školama, jednom godišnje organizuju se sistematski pregledi koji podrazumevaju i kontrolu očiju, a to je prilika da se strabizam otkrije na vreme. Ukoliko, pak, u vrtiću u koji ide vaš mališan nema ovakvih pregleda, bilo bi dobro da ga pre navršene četvrte godine odvedete kod oftalmologa koji će mu proveriti refleks zenica i ustanoviti da li svetlost pada simetrično na obe rožnjače.

Zbog čega je važno rano otkrivanje razrokosti?

Dete nikada nije previše malo za pregled kod specijaliste! Razrokost dete doživljava kao estetski hendikep koji može da utiče na njegov psihički i socijalni razvoj. Često se dešava da druga deca zadirkuju mališana čije oko "beži", što može da izazove velike traume. Osim toga, ukoliko se ne leči, razrokost može biti prepreka za bavljenje određenim profesijama.

Da li se ovaj nedostatak može ispraviti?

Veoma je važno sa se razrokost otkrije na vreme jer se funkcija vida, odnosno njegova oštrina, najefikasnije može poboljšati do sedme-osme godine. Kod dece starijeg uzrasta, koja nisu na vreme lečena, malo toga može da se uradi, pogotovo u slučaju dalekovidosti. Bolji rezultati lečenja, u ovom slučaju, postižu se kod kratkovide dece. Razrokost ponekad može da se koriguje nošenjem naočara, a u nekim slučajevima neopohodno je operativno lečenje. Postoji i program vežbi koje, zajedno sa naočarima, koriguju strabizam – veoma su jednostavne i roditelji mogu da ih sprovode sa decom i kod kuće. Nakon što dobije naočare, naredna dva dana dete treba da radi sledeću vežbicu - više puta u toku dana treba da zatvori zdravo oko i da gleda samo okom koje je razroko kako bi se vid stabilizovao. Takođe, postoje i specijalni aparati u domovima zdravlja i bolnicama gde se rade vežbe protiv senzornih poremećaja kod strabizma i vežbe takozvanog binokularnog vida.

Saveti za roditelje/Testirajte svoje dete

Roditelji i sami mogu da urade jednostavan test kojim će proveriti vid svog deteta. Dok mališan gleda televiziju, zatvorite mi prvo, pa zatim i drugo oko. Ukolko se dete opire, brani se, naročito kad mu se dira, na primer, levo oko, najverovatnije ima smetnje u vezi sa njim, pa obavezno treba utvrditi šta je u pitanju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde