Edukacija roditelja o pravilnoj hidraciji beba i dece


Tokom jula i avgusta, studenti medicine i nutricionizma, u saradnji sa Udruženjem nutricionista i dijabetičara Srbije odgovaraće na pitanja o dehidrataciji beba i dece, kao i simptomima i koracima za rešavanje ovog nedostatka. Oni će na pedijatrijskim odeljenjima u beogradskim domovima zdravlja biti na raspolaganju roditeljima kako bi u prvi plan stavili važnost pravilne ishrane beba i dece.

Voda je esencijalni nutrijent kod dece, isto kao i kod odraslih. Količina vode potrebna za normalno funkcionisanje dečjeg organizma zavisi od uzrasta, ali znamo da je sadržaj vode u organizmu kod dece mnogo veći nego kod odraslih. Adekvatan unos tečnosti je od ključnog značaja za pravilan rast i razvoj, pa će tako kod bebe neprekidni razvoj mozga i organizma deteta zavisiti od vode i unosa minerala kroz istu.

Nutricionista Ljubiša Knežević, presednik Društva nutricionista - dijetetičara Srbije i šef odeljenja za dijetetiku i ishranu u KBC Zvezdara kaže: “Poredeći sa odraslim osobama, deca su podložnija dehidrataciji, a glavni uzrok jesu metabolički procesi. Deca imaju drugčiji mehanizam termoregulacije od odraslih, a često ne umeju da prpoznaju kada su žedna. Takođe, dete ima manje kilograma nego odrasla osoba, te je jasno da gubitak tečnosti na manju kilažu pre dovodi do dehidratacije organizma.” 

Rano prepoznavanje simptoma dehidratacije je izuzetno važno kod dece i beba, kako bi se reagovalo na vreme i predupredila pojava jake dehidratacije, koja dalje zahteva stručnu medicinsku pomoć. “ Problem dehidratacije kod beba nekada nije lako uočiti, jer su jedini pokazatelji suve pelene i uvučena fontanela. Kod starije dece, simptomi mogu biti izostanak mokrenja, suva usta i jezik, ubrzano i duboko disanje, umor i pospanost. U slučaju umerene dehidratacije, bebu treba nastaviti dojiti i nuditi joj vodu češće, a starija deca bi trebalo da sem vode unose i lakšu hranu - kompot, bistru goveđu supu i citrusne sokove. Jedina zaštita od dehidratacije je pravovremena prevencija, Negazirana flaširana voda, sa niskim sadržajem mineralna ne opterećuje organizam, lako se i brzo apsorbuje i na najbolji način štiti najmlađe od dehidratacije”, zaključio je Knežević.
Pročitajte tekst o Posledicama dehidratacije.

Nakon Beograda, edukacije će biti organizovane u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde