Depresija roditelja i vaspitanje dece

Majke koje imaju simptome depresije posle rođenja deteta, manje doje bebu, slabije su zainteresovane za igranje i za čitanje deci, utvrđeno je istraživanjem koje je sprovedeno na američkom Univerzitetu Kolumbija.

Simptomi depresije relativno su česti u prvim mesecima nakon porođaja - skoro 18 odsto majki u ovom istraživanju se žalilo na neke simptome depresije u razdoblju od drugog do četvrtog meseca posle porođaja. 
 
Rezultati istraživanja su pokazali da je 43,8 odsto majki sa simptomima depresije dojilo decu u razdoblju od drugog do četvrtog meseca posle porođaja, dok je kod majki koje nisu imale simptome depresije taj postotak bio 56,9. 
 
U istom razdoblju, 87,4 odsto majki sa simptomima depresije se igralo sa svojom decom najmanje jednom dnevno, a kod majki koje nisu imale simptome depresije to je činilo 91,9 odsto ispitanica. 
 
Istraživači nisu otkrili značajne razlike izmedju majki sa i bez simptoma depresije kada su u pitanju takozvane sigurnosne navike, koje se naročito odnose na temperaturu vode prilikom kupanja bebe ili postavljanje deteta u pravilan položaj za spavanje. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde