Deca žrtve pasivnog pušenja

Deca izložena duvanskom dimu skoro duplo više oboljevaju od raznih infekcija od ostale dece, a trećina novorođenčadi, koja su žrtve pasivnog pušenja, završava na bolničkom lečenju tokom prve godine života, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s Medicinskog fakulteta u Hong Kongu.

Kineski istraživači su, došli do tih rezultata prateći zdravstveno stanje 7.402 deteta od rođenja do njihove osme godine.

Više od 41 odsto te dece bilo je izloženo pasivnom pušenju u svojim domovima.

Rezultati su pokazali da je polovina dece izložene pasivnom pušenju bila na bolničkom lečenju najmanje jednom tokom osam godina praćenja njihovog zdravstvenog stanja.

Kod 50,7 odsto njih radilo se o plućnoj infekciji, a među 33,9 odsto o infektivnom problemu nekog drugog porekla.

Skoro trećina dece koja su bila izložena duvanskom dimu u velikoj blizini (manje od tri metra) odlazila su na bolnično lečenje tokom prve godine života.

Od pasivnog pušenja, međutim, ne pate samo deca.

Upravni sud u francuskom gradu Nansiju je, na primer, priznao jednoj ženi zaposlenoj u Frans telekomu respiratorne probleme nastale usled pasivnog pušenja izazvanog dimom iz prostorija za pušače kao bolest stečenu na radu, tako da joj je potvrđena stopa radnog invaliditeta od 10 odsto.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde