Pregled očiju otkriva bolesti srca

Oči mogu kriti rane znake srčanih oboljenja-oštećenja malih krvnih sudova, mnogo pre nego što se pojave prvi simptomi. Rana dijagnostika i prevencija većih oštećenja arterija mogle bi da utiču na smanjenje broja umrlih od kardiovaskularnih bolesti.

Osobe sa oštećenjima očiju-retinopatijom u većem su riziku od umiranja od bolesti srca u narednih 12 godina nego drugi, zaključak je tima stručnjaka sa Univerziteta u Sidneju i Melburnu u Australiji i Državnog univerziteta u Singapuru.

Tim je proučio fotografije retine, to jest mrežnjače oka, više od 3.000 osoba od kojih je većina bolovala od dijabetesa, a zatim podatke o umrlim ispitanicima.

"Tokom 12 godina, 353 učesnika studije, koji čine 11,9 odsto, umrla su od bolesti srca ili posledica oboljenja," upozorili su istraživači.

Osobe obolele od retinopatije bile su dva puta izloženije riziku od umiranja od bolesti srca nego osobe sa zdravom retinom, objasnio je vođa istraživačkog tima, Džerald Liju sa Univerziteta u Sidneju.

Retinopatija, pokazali su rezultati, podizala je nivo rizika isto koliko i dijabetes.

Dijabetes je poznat kao jedan od preduslova srčanih oboljenja, uzroka najvećeg broja smrti modernih društava kao i zemalja u razvoju.

Pacijenti sa promenama na mrežnjači oka mogli bi biti upozoreni na degenerativne procese koji se dešavaju na njihovim arterijama, te bi mogli da smanje nivo holesterola i normalizuju krvni pritisak.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde