Metadon obećava u lečenju leukemije

Metadon, lek koji se koristi za lečenje zavisnika od heroina i drugih opijata, pokazao je obećavajuće rezultate u lečenju leukemije, posebno one koja je otporna na terapiju, pokazala je najnovija studija nemačkih naučnika.

Istraživači sa Univerziteta u Ulmu su u studiji objavljenoj u američkom specijalizovanom časopisu "Kanser riserč" naveli kako su laboratorijski testovi pokazali da metadon ubija ćelije leukemije, dok zdravim krvnim ćelijama ne nanosi nikakvu štetu, preneo je Rojters.

Metadon je čak bio delotvoran i u uništavanju ćelija leukemije otpornih na hemoterapiju i zračenje, navela je naučnica na čelu istraživačkog tima, dr. Klaudija Frizen (Claudia Friesen)

"Iznenadili smo se kad smo otkrili da metadon delotvorno uništava ćelije leukemije. To nismo očekivali," kazala je dr. Frizen.

Ti rezultati "predstavljaju temelj za nove strategije korišćenja metadona kao dodatnog sredstva u lečenju leukemije, posebno u slučaju kad se konvencionalna terapija pokaže manje efikasnom", istakli su nemački naučnici.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde