Leukemija je izlečiva!

Irski i talijanski naučnici pronašli su sastojak koji uspešno razara ćelije leukemije i kod pacijenata koji imaju izrazito lošu prognozu. Lek bi mogao biti gotov za tri do pet godina.

Lek pod imenom PBOX-15 može uništiti tumor kod odraslih pacijenata s lošom prognozom koji su već pokazali slabe znakove poboljšanja nakon drugih tretmana.

Ovo istraživanje, koje je tek u ranoj fazi, sprovode naučnici s Trinity College Dublin (TCD), u saradnji sa Univerzitetom Sienna.

''Istraživanje mora krenuti korak dalje, sad treba da uočimo eventualne nuspojave i razvijemo potencijalni lek za terapiju obolelih. A lek bismo mogli dobiti tek za tri do pet godina," rekao je prof. Mark Lawler, voditelj istraživačkog projekta s TCD-a.

"Ovo je vrlo zapanjujuće. Naš cilj je da obolelima pružimo nadu i da im pokažemo da je rak izlečiv. Zato do kraja moramo da usavršimo lek PBOX-15", dodao je.


Osim toga, PBOX-15 se pokazao delotvornijim od trenutnog fludarabina. Lek fludarabin takođe ubija ćelije CLL-a (hronična limfocitna leukemija).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. žana 16.07.2010

    Nadam se da će lek pomoći mnogima. Mom ocu cladribin nije pomogao, sve se tako brzo izdešavalo, a ja sam ostala bez mnogih odgovora. Žao mi je i što posle 8 godina me proganja sumnja da neko profitira na tuđoj muci. Lek je skup, upute vas kod koga ćete poručiti, a onda vi čekate kada će njima biti pogodan trenutak za dostavu, a to traje i mesecima-strašno. Mogu samo da kažem da na takav način mogu da zarađuju samo monstrumi. Volela bih da čujem iskustva ljudi lečenih cladribinom. I ja sam lekar.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde