"Cetuksimab" efikasan u lečenju karcinoma

Na Američkom Kongresu Radioterapeuta i Onkologa (ASTRO) u Bostonu, predstavljeni su rezultati kombinovanja novog leka "cetuksimab" sa radioterapijom kod pacijenata sa poodmaklim karcinomom glave i vrata, saopštila je kompanija Merk Serano.

"Cetuksimab" je prvi biološki agens koji je pokazao jasnu efikasnost u lečenju skvamocelularnih karcinoma glave i vrata posle skoro 30 godina neuspelih pokušaja lečenja lekovima.

Analiza petogodišnjeg preživljavanja pacijenata u završnoj fazi lečenja karcinoma glave i vrata pokazala je da dodavanje cetuksimaba radioterapiji rezultuje značajnim produženjem preživljavanja bolesnika u poređenju sa pacijenatima koji su bili izloženi samo radioterapiji (mono radioterapiji).

Studijom je potvrđeno je da 45 odsto bolesnika koji dobijaju cetuksimab živi duže od 5 godina, za razliku od mono radioterapije, gde je lečenje uspešno na petogodišnjem nivou kod 36 odsto bolesnika.

"Cetuksimab je u kombinaciji sa radioterapijom pokazao jasnu i značajnu korist u ukupnom preživljavanju bolesnika na petogodišnjem nivou", rekao je stručnjak Džejms Boner sa Univerziteta u Alabami, glavni autor studije.

"Ovi rezultati su podjednako važni, kako za pacijente, tako i za lekare u ovoj indikaciji koja je veoma teška za lečenje", rekao je Boner.

U saopštenju se dodaje da je "potreba za cetuksimabom prepoznata i u Srbiji i lek se već nalazi na pozitivnoj listi lekova Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije".

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde