Još bezbolniji porođaj

Epiduralna anestezija dobila je još bezbolniju verziju. Novost je da se način regulacije anestetika određuje prema svakoj porodilji zavisno o intenzitetu njenog bola, poručuju singapurski lekari.

 

U porodilištu singapurske Bolnice za žene i djecu (KKH) nedavno su uveli primenu epiduralne anestezije na nov način. Epiduralna anestezija je postupno ubrizgavanje lokalnog anestetika porodilji kroz plastičnu cevčicu u prostor oko tvrde ovojnice leđne moždine, a svrha je "umrtviti" donji deo tela kod trudnica.

 

Novost koja se primenjuje u porodilištu bolnice KKH je da žene same kontrolišu količinu i intervale anestezije. Nova metoda epiduralne anestezije, tvrde lekari, bolja je, jer neke žene kod kojih se primeni njen klasični oblik ponekad ipak mogu osećati snažne bolove.

 

Tokom klasične metode ženama se najpre daje injekcija s anestetikom, a zatim se u leđnu moždinu uvede cevčica koja povremeno, u tačno određenim intervalima pušta određenu dozu leka koji bi trebao smanjiti bolove, prenosi dpa.

 

Problem je, tvrde lekari iz bolnice KKH, u tomu što pacijentkinje, od trenutka kada se otpusti određena količina leka za ublažavanje bolova, trebaju čekati 10 minuta da ona deluje.

 

"Kad trpite jak bol, deset minuta je cela večnost", tvrdi profesor Alex Sia, direktor Odelenja za anesteziologiju u singapurskoj bolnici koji je osmislio prototip sprave zahvaljujući kojoj se može nadzirati koliko je često trudnica pritisnula dugme kako bi pojačala dozu anestetika, a ta se doza prilagođava potrebama, prenosi agencija dpa ne objašnjavajući pojedinosti.

 

Prototip nove sprave koju je osmislio prof. Sia povezan je s pumpicom. Inženjeri kompanije Nanyang Polytechic uspešno su izradili novu spravu koju su u istoj bolnici uspešno primenili i drugi lekari. Bolnica planira postavljanje nove sprave u sve 32. prostorije za porođaj do kraja iduće godine.


Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde