Besplatan epiduralni porodjaj

Porodilište Kliničko bolničkog centra "Dragiša Mišović" otvoreno je posle deset godina 2. februara, a od tada se u njemu rodilo oko 400 beba. Od aprila je ponovo uveden " epiduralan porođaj", po kojem je to porodilište nekada bilo poznato. Takav porođaj se ne naplaćuje.

Do početka maja su obavljena 164 porođaja, a sa epiduralnom anestezijom 37, ili 22,5 odsto.

Porodilište KBC "Dragiša Mišović bilo je zatvoreno od 1999. godine kada je oštećeno za vreme bombardovanja, a pre toga imalo je najviše epiduralnih porođaja na Balkanu. Ginekolog akušer Maja Antić istakla je da je porodilište napravljeno po evropskim standardima i da je "najsavremenije u Srbiji".

"Imamo najsavremenije aparate za dijagnostiku, a porodilje i pacijentkinje su smeštene u dvokrevetnim sobama sa kupatilima. Žene mogu da biraju porođaj u epiduralnoj anesteziji i da biraju vrstu anestezije za carski rez, naravno, u zavisnosti od indikacija", rekla je Antićeva.

Prema njenim rečima, očevi još ne mogu da prisustvuju porođajima. "Porodilište je malo, a imamo ogroman broj pacijenata. Trenutno nemamo gde da stavimo supruga da bude uz svoju suprugu, a da ne smeta drugim ženama. Ranije je to bilo moguće, jer je porodilište bilo drugačije koncipirano", rekla je Antićeva.

Ona je dodala da porodilje ostaju u bolnici dva dana tokom kojih je organizovan program "bejbi frendli" (baby friendly).

Epiduralna anestezija budućnost akušerstva

Doktorka Antić preporučuje svim ženama porođaj sa epiduralnom anestezijom.

"Mislim da to treba da bude budućnost akušerstva kod nas. Na zapadu je to rutina. Odbijaju ga žene u nordijskim zemljama gde se vraćaju u modu porađaji po kućama. U tako razvijenim državama gde je razvijana primarna zaštita to je sasvim u redu, jer je žena udaljena od bilo koje bolnice deset minuta, međutim, to bi kod nas izazvalo pomor."

Poenta epiduralne anestezije je da porođaj učini bezbolnim, a prednost što ubrzava porođaj i što lekari lakše sarađuju sa ženom. "Kontraidikacije epidurala su izuzetno retke, kada postoji infekcija kože na mestu gde će se bosti epidural ili da postoje deformiteti kičme koji se znaju od ranije", rekla je Antićeva.

Prema njenim rečima, postoje mnoge zablude oko ove vrste anestezije - da žena ne oseća noge, napone ili da su deca "lošija", nego kod normalnog porođaja. "Mišljenje da anestezija utiče na dete je besmislica, jer se radi sa najsavremenijim anesteticima koji ne utiču na bebu", rekla je dr Antić.

Ona je pored toga naglasla da smatra da epiduralna anestezija treba da bude normalna, a ne "ekstra usluga" u porodilištima. "Kod nas ne košta, ali znam da se naplaćuje u drugim bolnicama. Svaka žena u bolnici 'Dragiša Mišović' može da je dobije sa običnim uputom. Treba samo da se potrudi da ima nalaz koja je krvna grupa, urađen test na hepatitis B, rutinske analize i da ima izmeren krvni pritisak", rekla je Antićeva.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi porođaja.
 
Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Ivana 11.02.2011

  Volela bih da saznam, s obzirom da cu se uskoro poroditi, nesto vise o epiduralnoj anesteziji. Nisam imala prilike da razgovaram sa nekim ko je imao bezbolan porodjaj pa me konkretno zanima gde se daje ta anestezija i da li je bolna. Takodje bih volela da znam, posto nisam iz beograda, da li je moguce da dobijem uput i porodim se u porodilistu dragisa misovic. Unapred zahvalna.


 2. dragana 02.12.2010

  Ja nisam iz beograda, a u bolnici u mom gradu ne rade porodjaj uz epiduralnu. Da li je moguce da se ja porodim u porodilistu dragisa misovic? Ako iko moze da odgovori na moje pitanje bila bih mu veoma zahvalna. P. S. Termin mi je za 5 meseci.


 3. Ivana Mitrovic 18.06.2010

  Najbolje nase porodiliste, svi ste extra cista desetka. Pozdrav od ivane mitrovic


 4. Goca 14.01.2010

  Porodila sam se pre 13 godina pod epiduralnom anestezijom i zaista nista se ni tada nije placalo. Osoblje bolnice je bez premca i svakoj zeni poklanjaju dovoljno vremena i paznje. Svakoj zeni preporucujem toplo ovakav vid porodjaja jer zaista nista ne boli. Pozdrav svima u bolnici dragisa misovic!


 5. sanja 31.10.2009

  Dokle ce vise sve da se vrti oko tog Beograda? Zar je ostatak Srbije manje vredan?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde