Zdravi kod kuće za vreme pandemije

Dok zemlje uvode mere koje ograničavaju kretanje, kao deo napora za smanjenje broja zaraženih korona virusom, sve više ljudi unosi ogromne promene u svoju svakodnevnu rutinu. Potrebno je vreme da se naviknemo na nove okolnosti, kao što su rad od kuće, privremena nezaposlenost, školovanje dece putem online platformi, nedostatak fizičkog kontakta sa drugim članovima porodice, prijateljima i kolegama. Veliki je izazov prilagođavanje novoj svakodnevnici, kontrolisanje straha od infekcije, ali i redovna briga o bliskim ljudima, a pogotovo osobama koje su posebno ranjive. 
Srećom, postoje stvari koje možemo da učinimo za svoje mentalno zdravlje, i mnogo načina da pomognemo drugima kojima će možda trebati dodatna podrška i nega. Nadamo se da vam ovi saveti mogu koristiti:
 • Budite u toku sa svakodnevnim dešavanjima - pratite pouzdan informativni program lokalnih televizija ili radio stanica, i čitajte vesti koje objavljuje Svetska zdravstvena organizacija. Ipak, važno je da ograničite vreme koje provodite na društvenim mrežama čitajući vesti zbog kojih se osećate anksiozno. Dovoljno je jednom ili dva puta dnevno potražiti najnovije informacije. 
 • Pridržavajte se svakodnevnih rutina - doprinose osećaju kontrole nad novonastalom situacijom: budite se i idite na spavanje u isto vreme svakog dana, jedite zdrave obroke u približno isto vreme svakog dana, redovno vežbajte, jasno definišite vreme za rad i vreme za odmor, svakog dana posvetite se stvarima u kojima inače nemate vremena da uživate.
 • Društveni život ne mora da prestane - iako su nam kretanja ograničena, ostanite u redovnom kontaktu putem telefona ili društvenih mreža sa osobama koje su vam bliske.
 • Izbegavajte upotrebu alkohola ili lekova kao način rešavanja anksioznosti, dosade i socijalne izolacije - ograničite količinu alkohola koju pijete, a redovno uzimajte samo lekove koje vam je doktor prepisao kao terapiju.
 • Ograničite vreme koje provodite pred ekranom - vodite računa da redovno odmarate od aktivnosti na telefonu ili kompjuteru. Video igrice mogu biti primamljiv način da potrošite slobodno vreme, ali je važno održavati balans između online i offline aktivnosti u svakodnevnoj rutini. A svoje naloge na društvenim mrežama koristite za promociju pozitivnih priča.
 • Ponudite podršku ljudima u vašoj zajednici - ukoliko ste u mogućnosti, možete pomoći starijim komšijama prilikom kupovine ili odlaska u apoteku.
 • Pružite podršku zdravstvenim radnicima - iskoristite priliku da putem interneta ili preko svoje zajednice zahvalite zdravstvenim radnicima vaše zemlje i svima koji su u prvim redovima u borbi protiv korona virusa.
 • Ostanite u kontaktu sa izabranim lekarom - ukoliko ste penzioner ili je vaše mentalno zdravlje narušeno, saznajte kako da kontaktirate vašeg lekara ili psihologa dok traje epidemija, i pridržavajte se svih terapija koje su vam prepisane. Obavezno nabavite mesečne zalihe lekova koje koristite.

Pročitajte sve o korona virusu >>>>>>

U stresnim situacijama uobičajeno je da deca zahtevaju više pažnje. Ukoliko ste roditelj, pridržavajte se sledećih saveta:
 • Održavajte deci poznate rutine, ili kreirajte sa njima nove.
 • Iskreno razgovarajte o korona virusu sa decom, koristeći jezik koji će im lakše dočarati o čemu je reč.
 • Podržite svoju decu da prate online nastavu ili samostalno uče, ali vodite računa da svakog dana odvojite vreme za igru.
 • Pomozite deci da pronađu pozitivne načine za izražavanje osećanja kao što su strah i tuga. U tome vam mogu pomoći kreativni procesi, kao što je crtanje na primer.
 • Pomozite deci da ostanu u kontaktu sa prijateljima i članovima porodice putem telefona i društvenih mreža.
 • Ograničite vreme koje deca provode online, osmislite zabavan način da provodite vreme zajedno: crtajte, pišite pesme, pravite kolače.
Strah je normalna reakcija u neizvesnim situacijama. Ali ponekad se strah izražava na načine koji štete drugim ljudima. Zato je važno da ostanemo ljubazni, da ne diskriminišemo ljude za koje mislimo ili znamo da imaju virus, da se ponašamo odgovorno na javnim mestima i ne širimo dezinformacije.

Podeli tekst:
Izvor: Svetska zdravstvena organizacija (SZO)

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde