Otkriveni mogući uzroci šizofrenije

Britanski naučnici su identifikovali desetine gena koji se ponašaju drugačije u mozgu osoba obolelih od šizofrenije, saopšteno je u najnovijoj studiji objavljenoj u Londonu.

Mnogi od ovih 49 gena nađenih u uzorcima moždanog tkiva, čiji su donori bile osobe koje boluju od šizofrenije, učestvuju u kontrolisanju načina interakcije ćelija.


Ovim se nagoveštava da greške u interakciji izazivaju stanje šizofrenije, navodi se u studiji.

Autor istraživanja dr Džeki de Belroš rekla je da ovo saznanje vodi ka otkrivanju uzroka šizofrenije i bioloških poremećaja, što može dovesti do bržeg otkrića delotvornih lekova.

"Prvi korak ka poboljšanju tretmana šizofrenije je u razumevanju onoga što se dešava, otkriti koji geni učestvuju i koja je njihova uloga", izjavila je dr De Belroš.

Šizofrenija, čije su osobenosti vizuelne i zvučne halucinacije i poremećaji u razmišljanju, zastupljenija je kod muškaraca nego kod žena i najčešće se javlja kod osoba u kasnoj adolescenciji ili ranim zrelijim godinama.

Procenjeno je da od šizofrenije boluje jedan odsto ljudi u svetu.

Iako mnogi lekovi mogu pomoći u tretmanu šizofrenije, oni ne leče u potpunosti taj mentalni poremećaj i mogu imati nepoželjne pojave, uključujući i prekomernu telesnu težinu.

Neka istraživanja ukazuju na to da šizofrenija nastaje pri prekomernom lučenju dopamina, dok se druga teorija dotiče oštećenja pokrivača nervnih ćelija kod osoba obolelih od šizofrenije.

Naučnici iz Londona ispitivali su uzorke moždanog tkiva 23 zdrave i 28 obolelih osoba, a potom su podatke uporedili sa istraživanjima sprovedenim u SAD koja su ispitivala približno isti broj ispitanika.

Podaci ovih istraživanja, koja se zasnivaju na interakciji među ćelijama, mogu dovesti do kvalitetnijeg tretmana šizofrenije ali i dijagnostifikovanju predispozicija i ranih stadijuma, ujedno i sprečavanju ove pojave.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Irena Gvojic 22.04.2014

    Jako mi je drago kada pročitam ovakve tekstove. Nadam se da neće proći mnogo vremena, te da će se pronaći lek za ovu tešku, napornu bolest. Ne samo da je teško pacijentima, teško je i porodici u kojoj osoba živi! Da li postoji mogućnost da se objavi u kojoj fazi je ovo istraživanje i da li ima već nekih pomaka u pronalasku ovog leka. S poštovanjem,


  2. anomymus 13.01.2011

    Ja sam sluzio vojni rok za vreme nato bombardovaanja 1999. God i tada sam otpusten iz vojske pod dijagnozom akutne psihoze. U, medjuvrmenu, bolest se pogorsavala i sada imam sifru f20. 0 schizofrenia paranoides. Od lekova pijem eftil 500 mg, trixifen 25mg i lorazepam 1 mg i to samo uvece, s tim sto primam haldol depo jedanput mesecno. Moze se reci da sam u veoma stabilnoj remisiji, nemam nikakvih glasova u glavi, ali se u principu osecam usamljeno isfrustrirno sto ne mogu da nadjem posao i sto sam sa svojih 34 godine neozenjen i nisam u zivotu imao dugu vezu osim kada sam imao 20 god koja je trajala 6 meseci. Uglavnom, spavam vise od proseka. Schizofrnija je bolest koja nastaje u 1 posto poulacije, a mogucnost potpunog izlecenja je kod 20, 30 posto pacijenata, ako se u periodu od 3 do 5 godina ne desi nikakav sub, to jest poremecaj u ponasanju. Ali ja smatram da je ipak seksualna frustracija ta koja je osnov svake mentalne bolesti. Jako mi je krivo sto je srbija malogradjanske sredina u kojoj na stub srama stavljaju svakog ko ide kod psihijatra to je bolest kao i svaka druga, moze se uspesno leciti i na kraju i izleciti! Samo treba biti, ponavljam, strpljiv i uporan. I u danasnjim teskim vremenima kada tesko dolaze do posla i oni koji su zdravi, a kamoli mi koji smo naceti, treba naci neki oslonac i cilj za koji se treba boriti i shvatiti da za srecu nije potrbno brdo para i da zivot sacinjavaju sitnice. Ali najgore je kada se covek povlaci sam u sebe. Stoga ja, posto se moje drustvo odavno poozenilo i poudavalo, a neki su otisli u inostranstvo, a ne mogu da nadjem drustvo, cesto kada mi fimansije dozvole izadjem sam u grad. Jeste da te u pocetku gledaju cudno, ali bolje je ponekad istrpeti zlurade poglede nego sedeti sam u cetiri zida. Sada, kada sam u prilicno stabilnoj remisiji, sto znaci da sam zdrav, samo koristim lekove koji pomazu da mi stanje bude stabilno planiram i da kupim auto, znaci imam vozacku dozvolu, koja bi u neku ruku trebalo da bude sertifikat normalnosti. Ako bog da da sei ozenim, samo da resim problem zaposlenja, a stambeno pitanje imam sjajno reseno. Obolelima savetujem: slobodno idite kod psihijatra, to nije sramota, jer ako sebolest dijagnosticira u ranoj fazi, uz adekvatnu terapiju, mogucnost izlecenja je mnogo veca.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde