Kantarionom protiv depresije

Kantarion je efikasan u lečenju teških oblika depresije, a ne samo stomačnih problema i za tretiranje površinskih rana, pokazali su rezultati istraživanja u Nemačkoj.
 
Dr Klaus Linde je zajedno sa kolegama sa Univerziteta u Minhenu, došao do ovog rezultata upoređivanjem dejstva kantariona sa dejstvom placeba ili nekih antidepresiva, na 5.500 pacijenata obolelih od teške depresije.
 
Kantarion se pokazao ne samo delotvornijim od placeba, već isto toliko delotvornim kao antidepresivi koji se koriste u lečenju teških depresija.
 
Kantarion ima mnogo manje sekundarnih efekata od lekova koji se obično prepisuju protiv depresije, istakli su autori istraživanja.
 
U Nemačkoj se kantarion redovno preporučuje pacijentima obolelim od depresije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Biljana 17.12.2011

    Da li je opasno piti caj od kantariona radi lijecenja od depresije?


  2. Srdjan Pesic 20.10.2008

    Potpuno proizvoljno prenesena informacija. Da nekada se ovako mislilo. I dalje ljudi u strahu od antidepresiva koriste ekstrakte kantariona koji se u svetu najcesce prodaju pod imenom St. John Worth. Ogroman problem sa ovim preparatima sto nisu standardizovani i sto se samim tim ne zan tacna koncentracija delotvorne supstancije hiperurikuma. Osim toga ima ih u slobodnoj prodaji, sto znaci da su dostupni lako pacijentima. Pacijenti ih cesto nekontrolisano koriste u mnogo vecim dozama nego sto bi smeli, sto svakako dovodi do ogromne incidence nezeljenih efekata. Narocito su opasne interakcije ovih preparata sa mnogim lekovima koje nekada mogu rezultirati i smrtnim ishodom. Opasno je ovako prezentirati preparate kantariona u lecenj depresije. Nema ni jedne ozbiljno uradjene klinicke studije koja bi pokazala prednosti ali imane ovih preparata. Nema opste prihvacene standardizacije ekstrakata. I jako je opasno koristi ti ih bez nadzora lekara. Inace pored savremenih efikasnih i pouzdanih novih antidepresiva ne bi mi palo na pamet da nekom ovo savetujem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde