Šta je Cornu cutaneum i kako se leči?


Cornu cutaneum može da beleži nagli rast, obično na bazi bradavice ili ljuspice koja se godinama nalazi na koži. Osim što kvare izgled i smetaju, tvrde keratinske izrasline na koži nisu uvek bezopasne. Čim se pojave potrebno je otići lekaru specijalisti.

Najveći ljudski organ-koža uvek iznova zadivljuje svojom lepotom, snagom kojom odoleva spoljašnjim uticajima, ali i najrazličitijim nepravilnostima kojima odgovara na spoljašnju sredinu, ali i unutrašnje stanje organizma. Među najčudnijim nepravilnostima kože sigurno je cornu cutaneum (kožni rog). Saznajte u narednim redovima kako se leči.

Šta je cornu cutaneum?

Cornu cutaneum je čvrsta izraslina na koži nepravilnog konusnog oblika koja raste vertikalno u odnosu na osnovu i liči na životinjski rog. Izgrađen je od zbijenog keratina. Ne boli i ne sadrži žive ćelije niti krvne sudove.

Bol se može javiti samo ako se povredi ili dođe do upale okolnog tkiva. U podnožju kožnog roga se često nalaze različite kožne lezije a najčešće seboreične ili aktinične keratoze.

Tipično je rog dva puta viši od širine osnove na kojoj je nastao. Negova dužina varira od samo nekoliko milimetara do nekoliko centimetara dužine. Postoje i slučajevi džinovskih kožnih rogova. Najveći opisan je imala Parižanka po imenu Madame Dimanche koja je živela u 19. veku. Njoj je na čelu porastao cornu cutaneum dužine 25 centimetara.

Ne postoji polna predispozicija za pojavu kožnog roga. Drugim rečima, i muškarci i žene imaju jednake šanse za pojavu ove nepravilnosti na koži.

Međutim, mogućnost postojanja maligniteta u osnovi lezije je povećana kod muškaraca u poređenju sa ženama iste starosti.

Kožni rog nije zarazan i ne može se preneti na druge ljude. Pojava je karakteristična za starije ljude. Najveći broj slučajeva se javlja kod pacijenata starosti 60-70 godina. Učestaliji je kod osoba svetlijih fototipova kože.

Najčešće se javlja na delovima kože koji su izloženi suncu kao što su vlasište, čelo, očni kapci, ušna školjka, usne, vrat, ramena, gornji ekstremiteti. Ipak ovo nije pravilo. Postoje brojni primeri kožnog roga koji naraste u nosu.

Šta izaziva cornu cutaneum?

Osim oštećenja kože izazvanih UV zracim, trauma kože može biti uzrok rasta rožnate izrasline. Ovo se najčešće odnosi na pojavu kožnog roga na stopalima, u nosu i na sličnim mestima koja nisu izložena suncu.

Postoji primer pacijenta kome je kožni rog porastao u nosnoj šupljini. Na tom mestu je postojala lezija koju je pacijent stalno dirao  jer je osećao  iritaciju. Kao rezultat ponavljane traume narastao je kožni rog.

Da li je cornu cutaneum opasna kožna promena?

Svaka promena bilo gde na koži trebalo bi da bude predmet ozbiljne pažnje. Čim se pojavi tvrda izraslina trebalo bi zakazati pregled kod doktora jer postoji mogućnost da je kancerogen ili može biti simptom kancera kože.

Preko 60% slučajeva su benigni. Dakle, osim što su estetski neprihvatljivi i smetaju na koži, potpuno su bezopasni. Međutim, maligne i premaligne lezije mogu biti povezane sa kožnim rogom.

Keratoze, lojni moluskumi, veruka bradavice, karcinom epiderma kao i karcinom bazalnih ćelija se povezuju sa cornu cutaneum promenom na koži.

Drugim rečima, može biti znak nečega ozbiljnijeg ali u više od polovine slučajeva samo je bezopasna izraslina. Ipak, i to je dovoljan razlog da se kožni rog odrastrani sa kože hirurškim putem.

Znaci koji ukazuju na opasnost

Ukoliko pacijent ima neki od sledećih simptoma veći su izgledi da promena može biti maligna:

  • Cornu cutaneum je bolan
  • Veliki je i brzo se razvija
  • Baza mu je očvrsla
  • Crvenilo baze kožnog roga

Kako se leči cornu cutaneum?

„Keratinska izraslina u vidu roga uklanja se hirurškim putem. Ne postoji lek koji se može piti ili mast za spoljašnju upotrebu koja bi izlečila ovu nepravilnost tj. učinila da kožni rog sam otpadne.“ objašnjava dr Rudić.

Obavezan deo procedure uklanjanja kožnog roga je histopatološko ispitivanje uzorka. Lezija u osnovi roga se takođe ispituju. Na taj način se isključuje postojanje malignih kancerogenih promena koje bi mogle biti znak za uzbunu.

_cornu cutaneum

Ukoliko se otkrije malignitet u osnovi kožnog roga pacijent se leči po odgovarajućim procedurama.

Bilo da je promena na koži bezopasna ili maligna hirurški se uklanja.

Nakon uklanjanja pacijent jednom godišnje odlazi na kontrolni pregled u cilju provere eventualne pojave maligniteta.

Vreme oporavka zavisi od veličine izrasline i veličine njene osnove kao i od tipa promene u kožnom tkivu. Izgledi za nastanak ožiljka su srazmerni veličini uklonjenog cornu cutaneum-a.

Mada ne postoje čvrsti dokazi o uzrocima nastanka, pravilna zaštita kože od sunca je dobra preventiva zdravlja kože i smanjuje rizik od pojave kožnog roga. Takođe, kožu treba štititi od svih oblika fizičke traume i štetnih uticaja spoljašnje sredine.

Najbolja preventiva je nežno postupanje sa kožom, dobra nega i redovno pregledanje kože.

Na pojavu bilo kakve promene potrebno je obratiti se lekaru.

Sitne lezije i druge nepravilnosti na koje se ne obraća pažnja lako se inficiraju, povrede i mogu biti pogodno tlo za rast kožnog roga, zato ne teba zanemarivati bilo kakve promene kojima svedočimo, već treba zakazati pregled.


Podeli tekst:

Dr Branko Rudić je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Dugogodišnje iskustvo i brojni zadovoljni pacijenti svrstavaju dr Rudića među najtraženije plastične hirurge na našim prostorima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde