Prvi srpski skener za snimanje zuba

Niško preduzeće "Medica system & products" proizvelo je prvi srpski dentalni skener za kompjuterizovanu tomografiju, kojim je osim zuba moguće snimati i sve kosti glave.

Ovaj trijumf na polju tehnologije usledio je nakon skoro dve godine planiranja i istraživanja, a u poduhvatu je učestvovalo još nekoliko srpskih firmi iz ove oblasti.

"Medica 3DCT" skener ima veće vidno polje od većine sličnih uređaja koji se proizvode u svetu, pa se osim za potrebe moderne hirurške stomatologije može koristiti i maksilofacijalna i ORL hirurgija.

"Uređaj daje jasne i pouzdane trodimenzionalne snimke uz minimalno zračenje pacijenata, što mu je dodatna prednost. Zauzima veoma malo prostora, tako da može da stane u svaku lekarsku ordinaciju", s ponosom objašnjava direktor ove niške firme Nikola Drezgić, po struci mašinski inženjer.

On ističe da će primenom ovakvog trodimenzionalnog skenera zubni implantati moći lakše, brže i preciznije da se ugrade.

"Sam proces skeniranja na ovom uređaju traje od 10 do 40 sekundi, u zavisnosti od toga kakav je kvalitet snimka potreban. Pacijent se tako izlaže i do 15 puta manjoj dozi zračenja nego što zrači veliki CT skener."

Skener je malih dimenzija i može da se smesti na površinu od 1,5 puta 1,5 metara, što ga čini dostupnim i u manjim ambulantama. Još jedna pogodnost je cena od 149.000 evra, što je i do 50 odsto niže od cene sličnih uređaja koji se proizvode u svetu.

Prvi srpski zubni skener privukao je veliku pažnju na nedavno održanom Sajmu medicinske i stomatološke opreme "Medident" u Beogradu, gde je nagrađen specijalnim priznanjem, jednom od četiri nagrade koje dodeljuje ovaj sajam.

"U savremenoj stomatologiji sve je veća potreba za hirurškom ugradnjom zubnih implanta, kao i za prethodnim planiranjem i vizuelizacijom. Dvodimenzionalni radiografski i panoramski snimci više nisu dovoljni da bi se u potpunosti eliminisala mogućnost nastanka bilo kakve greške tokom hirurškog zahvata. Skeniranje pomoću kompjuterizovane aksijalne tomografije (CT) obezbeđuje dovoljno podataka, ali veliki CT skeneri izlažu pacijente velikoj količini zračenja i zauzimaju dosta prostora.

Takvi veliki uređaji su neophodni u nekim medicinskim oblastima, ali to nije slučaj sa stomatologijom. Zato je naš uređaj pravo rešenje. Dobijeni podaci su u 3D formatu u visokoj rezoluciji. Na slikama se mogu praviti preseci u bilo kojoj ravni, što omogućava izbor pogleda sa najviše bitnih podataka", napominje Drezgić.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Goran 10.05.2010

    Ovaj skener je samo ileglana kopija skenera koji je napravio Xoran, takodje srpska firma samo u Americi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde