Higijenom do prijatnog daha

Neprijatan zadah uzrokuje hrana, pušenje, ali i pojedine bolesti. Pranje zuba, korišćenje konca ili tečnosti za ispiranje usta mogu privremeno da maskiraju neprijatan zadah.

Halitozu ili neprijatan zadah iz usta mogu da prouzrokuju brojni faktori

Hrana, kariozni zubi, oboljenja desni, suvoća usta, pušenje cigareta, oboljenje sinusa ili disajnih puteva, određena opšta oboljenja, neodgovarajuća oralna higijena ili upotreba određenih lekova.

Hrana koju jedemo određuje kakav će nam zadah biti.

Kada se hrana apsorbuje u krv prenosi se sve do pluća odakle se izdiše kroz usta i nos. Tek kada se uneta hrana u potpunosti izgubi iz krvi nestaće i neprijatan zadah.

Ako se ne održava dobra oralna higijena, delići hrane ostaju na zubima, desnima i jeziku, pa se stvaraju velike količine bakterija koje svojim truljenjem i vrenjem mogu prouzrokovati veoma neprijatan zadah.

Jedan od znakova oboljenja desni je konstantan neprijatan zadah ili neprijatan ukus u ustima

Ta oboljenja su uzrokovana plakom, lepljivom bezbojnom materijom prepunom bakterija koja se konstantno stvara na zubima.

Bakterije produkuju otrove koji iritiraju i oštećuju desni, a u poodmakloj fazi bolesti oštećenje se sa desni prenosi i na kost pa zubi gube svoju potporu i započinje njihov gubitak.

Neprijatan zadah može nastati i zbog suvih usta - kserostomije, koja se javlja zbog nedovoljne količine pljuvačke.

Suva usta mogu biti posledica upotrebe različitih lekova, oboljenja pljuvačnih žlezda ili stalnog disanja na usta .

Stomatolog može da prepiše upotrebu veštačke pljuvačke, da predloži upotrebu bombona bez šećera koje će povećati lučenje pljuvačke ili unošenje veće količine tečnosti.

Neprijatan zadah nastaje i zbog infekcije disajnih puteva (nosa, dušnika, pluća), hronične upale sinusa, hroničnog bronhitisa, šećerne bolesti, stomačnih poremećaja, oboljenja jetre ili bubrega.

Ukoliko vaš stomatolog utvrdi da su usta zdrava, a neprijatan zadah postoji obavezno se obratite lekaru da bi se pronašao definitivni uzrok zadaha.

Stomatolozi preporučuju izbegavanje hrane koja uzrokuje neprijatan zadah, pranje zuba posle svakog obroka, pranje jezika jer se na njemu zadržava mnogo ostataka hrane koji uzrokuju neprijatan zadah, konac za čišćenje zuba,tečnost za ispiranje, a svako ko koristi proteze treba dobro da ih opere posle svakog obroka.Želite da zakažete pregled kod zubara? Popunite kontakt formu i pošaljite nam svoj upit i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde