Čisti zubi, sigurno srce

Koliko god bili fit, zdravo se hranili i pazili na holesterol, ljudi koji svoje zube ne peru redovno imaju veći rizik da će dobiti srčani udar. A tome dopridonosi 700 različitih, "nezavisnih faktora".

Loša higijena usne šupljine dovodi do krvarenja desni, što za više od 700 tipova štetnih bakterija znači direktan dodir s krvnim ćelijama, objavili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu.

Te bakterije ulaze u krvotok i kao tzv. nezavisni faktori pogoduju razvoju bolesti srca, nezavisno od prethodnog zdravstvenog stanja pacijenta i njegovog fizičkog stanja.

Profesor Howard Jenkinson sa Univerziteta u Bristolu, došao je do tog zaključka ispitivanjem štetnosti tih bakterija.

"Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u zapadnom svetu. Oralne bakterije streptokok gordoni i streptokok sanguinis čest su izvor infekcija i danas ih prepoznajemo kao nezavisne faktore rizika u razvoju bolesti srca", rekao je.

"Nije važno koliko ste mršavi, telesno spremni ili zdravi, s lošim zubima rastu vam izgledi za bolest srca", naglasio je Jenkinson.


Želite da zakažete pregled kod zubara? Popunite kontakt formu i pošaljite nam svoj upit i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde