Vakcina protiv pušenja

Institut Karolinska u Stockholmu razvio je vakcinu koja bi trebalo odvraćati ljude od pušenja. Uz pomoć sredstva nazvanog Niccin ljudski bi imunološki sustem trebao razviti antitela protiv nikotina i time sprečiti njegovo dospevanje u mozak. Time bi se onemogućilo stvaranje osećaja zadovoljstva u mozgu izazvanog konzumiranjem nikotina.

Kao sledeći korak švedski naučnici nameravaju isprobati vakcinu na 400 osoba, što bi trebalo potrajati barem godinu dana.

Štokholmski dnevni list Svenska Dagbladet saznao je da su u svetu pokrenuta najmanje tri projekta razvoja vakcine protiv pušenja.

Hoće li neki od njih biti uspešan, zavisi od toga hoće li sredstva biti u stanju "naterati" ljudski organizam da razvije antitela za male molekule nikotina.

Stručnjaci razmišljaju da se u slučaju uspeha daljih istraživanja vakcina ponudi kao preventivna mera i kao pomoć u odvikavanju od pušenja.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa pušenjem.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. natasa 01.05.2008

    To bi bilo divno! Ako je uopste moguce covjekov mozak natjerati da se odrekne tog smrtonosnog zadovoljstva! Samo,plasim se da ce kod nas ljudi jos dugo biti zavisni od cigareta, jer te vakcine kod nas sigurno nece skoro stici... niti ce biti primamljiva cijena?!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde