Otrov škorpije pomaže u lečenju tumora mozga?

Američke bolnice počele su korišćenje preradjenog otrova škopije u lečenju pacijenata obolelih od raka mozga, jer je ustanovljeno da ta supstanca napada samo bolesne, ali ne i zdrave ćelije.

Jedan od pacijenata na kome je primenjeno novo sredstvo je i Patrik Brener kome su, kada mu je 2003. godine otkriven tumor na mozgu, prognoze bile da će živeti samo još nekoliko meseci.
"Došlo je do toga da su mi se oči ukrstile i konačno sam otišao u bolnicu gde je magnetnom rezonancom ustanovljeno da imam poveći tumor na mozgu", rekao je Brener "Glasu Amerike".

Kada je uobičajena terapija zakazala, a tumor nastavio da raste, Brener se prijavio za kliničko ispitivanje u Institutu za rak na Floridi, gde se obolelim pacijentima ubrizgava protein izdvojen iz prečišćenog otrova velike žute izraelske škorpije.
Uz taj protein se vezuje radioaktivni jod kako bi delovao lokalno, direktno na ćelije tumora.

Tri godine kasnije, Brenerov doktor Nik Avgeropulos kaže da je zdravstveno stanje pacijenta 10 puta bolje.
"Ne postoji nijedan drugi razlog poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja, osim upotrebe škorpijinog otrova, ali to se naravno ne može generalizovati i zato vršimo klinička ispitivanja", rekao je Avgeropulos, koji je dodao da u svakom slučaju ohrabruje činjenica da postoji verovatnoća pozitivnog dejstva proteina iz škorpijinog otrova na tumor mozga.

Zdravstveno stanje Bernera i ostalih pacijenata (a ima ih više desetina), kojima je ubrizgan protiein iz škorpijinog otrova, budno se prati.

S obzirom da se taj protein pokazao delotvornim i u ispitivanjma dejstva na druge tipove ćelija raka, američka Uprava za kontrolu farmaceutskih i prehrambenih proizvoda [FDA] ubrzano radi na odobrenju njegove primene.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. miljko nisavic 28.05.2010

    Ako je ovo sve kako pise ja vas pozdravljam, toje za nobelovu nagradu moja mama ima globastoma multiforte gr4 na mozgu posle operacije koja je uradjena 15 januara tumor se ponovo pojavio. Doktori predvidjaju da ce ziveti jos oko 9meseci ako nesto mozete pomozite


  2. Nerma 26.03.2010

    Ovo bi bilo super kad bi se ustanovilo da je istinito, što više bilo bi mi izuzetno drago kad bi se pronašao lijek i za ovu iznenadnu opaku bolest, kažem iznenada jer posjeduje simptome koji nisu vidljivi dok ne bude kasno, a opet to je sve individualno jer svi ljudi nemaju jednake simptome i jako teško je uspostaviti pravilnu dijagnozu. Nažalost javlja se kod izuzetno mladih ljudi. Nažalost mom 39-godišnjem suprugu je iznenada uz jaku glavobolju 1. 03. 2010. G. Urađen ct, a kasnije i detaljne pretrage gdje je utvrđeno da se radi o gbm who4, gdje je životni vijek za ovu bolest oko 12-13 mjeseci, ako znate gdje se može prijaviti ili dobiti više informacija u liječenju ove bolesti molim vas da me kontaktirane na dole navedeni e-mail. Unaprijed zahvalna,


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde