Zloćudni tumori gornje vilice

Maligni tumori gornje vilice potiču iz epitelnog i vezivnog tkiva. Procesom su zahvaćeni maksilarni sinus, njegovi zidovi i sve okolne strukture.

Klinička slika

U početnom stadijumu, dok je tumor intrakavitaran nema karakterističnih simptoma. Kasnije, simptomi zavise od primarne lokalizacije i njegove eksteriorizacije. Rani simptomi mogu biti: jednostrano otežano disanje kroz nos, jednostrana gnojna sekrecija sa hemoragijskim sadržajem, ponovljena jednostrana krvavljenja iz nosa, suženje rime okuli na strani tumora i bol. U toku razvoja bolesti tumori u gornjem unutrašnjem kvadrantu daju oftalmološku simptomatologiju (epifora – suzenje oka, egzoftalmus – protruzija očne jabučice, nepokretnost očne jabučice), tumori u gornjem-spoljašnjem kvadrantu infiltrišu predeo zigomatičnog nastavka (otok, bol), tumori u donjem spoljšanjem kvadrantu daju pseudotrizmus, tumori u donjem unutrašnjem kvadrantu daju otežano disanje i sekreciju, a zbog infiltracije alveolnog nastavka dolazi do klaćenja i ispadanja zuba. Otok na licu sa pojavom fistula i egzulceracija na obrazu, fistule na alveolnom nastavku i tvrdom nepcu, označavaju odmakli stadijum bolesti.
U početku bolesti bolovi ne moraju biti prisutni, kasnije se pojavljuju, lokalizovani su u predelu gornje vilice, uglavnom su dosta jakog intenziteta. Dalji razvoj bolesti izaziva i teške glavobolje.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, radioloških ispitivanja, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Lečenje karcinoma gornje vilice je primarno hirurško. U zavisnosti od lokalizacije i proširenosti tumora vrše se različiti operacijski zahvati (parcijalne i totalne resekcije maksile, etmoidektomija, evakuacija sadržaja očne duplje). Hirurškim metodama često je teško postići radikalnost, posebno kod tumora suprastrukutura, pa se primenjuje elektrokoagulacija tumora. Sve operacije su znatno mutilantne, ostavljaju po pravilu velike defekte, pa je potrebno naknadno zbrinjavati defekte, što se postiže ili privremenim epitezama i protezama ili plastično-hirurškim zahvatima. Kod pojave regionalnih metastaza sastavni deo hirurške terapije je i blok resekcija na vratu. Zračenje se primenjuje postoperacijski i kao palijativna terapija kod inoperabilnih bolesnika.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. admir 17.04.2010

    Poštovani ja imam 30 godina i već sam tri puta bio na operaciji ciste (cystis maxillae et sinus maxillaries 1. Dex) gdje su mi ostranjena tri zadnja zuba, molio bi stručnjaka iz oblasti maksilofacijalne hirurgije da mi da informacije zbog čega se ova cista već treći puta vraća i kakve su mogućnosti pojave zloćudnog tumora.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde