Dermoidna cista

Klinička slika

Dermoidne su obično jednostrane, retko obostrane, različite veličine (od veličine pesnice do veličine muške glave). Šupljina ciste je ispunjena gustom, zejtinjavom, lojavom masom u kojoj se nalaze elementi hrskavice, kostiju, kože, dlaka, mišića, pa čak i rudimentiranih organa, što neki autori nazivaju "tkivnom salatom".Često su asimptomatske, a ako se simptomi jave oni su u vidu bola u abdomenu i maloj karlicic i abnormalnog krvarenja iz materice.Najčešće se javljaju u doba polne zrelosti žene i obično su praćene sterilitetom. Sklone su zagnojavanju i prodiranju u susedne organe. Pri pregledu, lekar ima osećaj da je cista "teška" i pada. Obično je lokalizovana ispred uterusa (materice).Retko se dermoidna cista u kojoj preovlađuje tkivo štitne žlezde zove struma ovari (guša jajnika). U nekim slučajebvuima struma jajnika luči hormon (thyroxin).    

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza,  ginekološkog pregleda, ultrazvuka, patohistološkog nalaza.    LečenjeTerapija je hirurška.    

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. bosa 29.01.2013

  Imam 45god i prije 1. 5 god sam operisala dermoidnu cistu na desnom jajniku velicine 12. 5*9cm. Slucajno sam otkrila njeno postojanje i to u sklopu preoperativne obrade za operaciju desnog kuka. Nisam imala nikakvih problema ili simptoma ali mi je nakon dijagnosticiranja preporuceno hitno hirursko uklanjanje. To sam odradila i sve je proslo u najboljem redu. Nalaz je bio uredan.


 2. Dejana Djordjević 13.08.2012

  Kolika je mogućnost da će žena posle takve operacije ostati u drugom stanju?


 3. Lazovic Zarko 20.07.2011

  Operisao sam dermoidnu cistu na zavrsetku kicme na repnom delu pa mi nije jasno ovo sto pisete. Po pricanju profesora sa prve hiruske klinike koji me operisao, ona nastaje kao posledica dugog sedenja i raste kao cir, svrbi a posle odredjenog vremena prsne kao cir i iskrvari donji ves (gace). Odstranjena je hiruski i nikada se vise nije javila iako se kod mnogih zbog lose obrade rane vracala i pravila problem. zlazovic@yahoo.com


 4. Allomanny 14.04.2011

  Dobar start


 5. Milica 27.11.2010

  Operisala sam cistu u vratu velicine 7mm. Doktori su govorili da je to dermoidna cista, a nalaz je sada na patologiji. Ta cista je bila pokretna, u pocetku nisam mogla da progutam suvu hranu bez tecnosti, tako da sam bila oslabila 8kg. . . Malo mi se gubio glas kada sam duze pricala. . . Operacija je dobro prosla, ali se cekaju nalazi sa patologije, pa bih voljela da mi kazete sta vi mislite da je to bilo? Pozz. Milica 13god


 6. Ljiljana 08.10.2010

  Ja sam pre 12 godina operisala dermoidnu cistu na desnom jajniku. Tada sam imala 17 godina. Pre godinu dana dermoid mi se pojavio i na levom jejniku. Ocajna sam, lekari predlazu operaciju, ali ja se borim, ne bih da ostanem bez oba janika. Imam redovne cikluse i nemam komplikacija.


 7. tamara 16.06.2009

  Da li moze da se izvede trudnoca sa dermoidnom cistom? Koji je rizik po plod/?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde