Benigni tumori vulve

Benigni tumori vulve su relativno retki, a najčešće se javljaju u obliku pravih tumora.

Fibrom je redak tumor vulve, ali od svih solidnih ipak je najčešći. Ako u sebi sadrži mišićna vlakna, nazoiva se fibromiom, odnosno, ako sadrži masno tkivo, lejomiom. Fibromi imaju tendenciju rasta na peteljci pa se nazivaju fibroma pendulum. Još ređe od fibroma na vulvi se mogu videti hemangiom vulve, hidroadenom, tumor mlečnih žlezda, nevus pigmentosus, endometroidni tumori i genitalni papilomi.

Cista Bartolinijeve žlezde se najčešće pojavljuje u grupi cističnih tumora vulve. Nastaje kao posledica bartolinitisa koji je recidivirao više puta i kod koga nije uklonjeno žarište. Zbog recidivantnih zapaljenja izvodnog kanala žlezde, dolazi do proširenja kanala i retencije sekreta koji se stvara u žlezdi, pa se retenciona cista.

Ređe se javljaju retencione ciste Nuckova kanala zbog greške u zatvaranju divertikuluma Nucki, zatim retencione ciste lojnih žlezda, sluzave i inkluzione ciste.

Nastanak tumora vulve se veže za zapaljenske procese na vagini i vulvi, infekcije HPV (humani papiloma virus) virusom, intraepitelnom neoplazijom, hipertrofičnim leukoplakijama i polnim bolestima.

Tumori se uglavno javljaju u vidu bradavičaste ili glatke prominencije crvene boje ili boje kože, najčešće ne izazivaju nikakve simptome, a nekada se može javiti svrab. Može godinama da perzistira. Predilekciono mesto za javljanje tumora je unutrašnja strana velikih i malih usana.

Dijagnoza se postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ginekološkog pregleda, biopsije i patohistološkog nalaza.

Terapija pravih i cističnih tumora je operativna.

Zakažite pregled kod ginekologa:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde