Angiomiolipom

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka nije poznat.
 
 
 
 

Klinička slika

Angiomioliopomi nemaju kapsulu ali su dobro ograničeni i većina se pruža kroz kapsulu bubrega u okolni prostor. Većina malih angiomiolipoma ne daje nikakve simptome i otkrivaju se slučajno pri pregledu bubrega. U oko 40% slučajeva su simptomatski i uzrokuju hematuriju (pojava krvi u mokraći) i bol u slabinama. Ukoliko nastane krvavljenje u samom tumoru može nastati akutni abdomen i šok.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda, ultrazvuka, rendgenografije, CT-a (komjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), intravenske urografije, angiografije, biopsije i patohistološkog nalaza.
 
 
 
 

Lečenje

Postoje različita mišljenja o terapiji angiomiolipoma. Najčešće se smatra da male i asimptomatske tumore ne treba hirurški odstranjivati već ih samo treba pratiti. Kod tumora srednje veličine koji izazvivaju navedene simptome treba raditi parcijalnu nefrektomiju (odstranjenje tumora i dela bubrega) a kod velikih tumora i onih kod kojih se javlja krvavljenje primenjuje se nefrektomija (odstranjenje celog bubrega).
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. LJIJA.OVAS 14.09.2014

  Molim sve ljude koji imaju angiomiolipom bubrega da mi prenesu svoja iskustva


 2. Alex 31.08.2012

  Stanuva zbor za 8 godisno devojce kaj koe posle site ispituvanja i kt so kontrast e ustanoveno deka se raboti za angiomiolipom koj e pojaven izolirano bez drugi nekakvi znaci za tuberkulozna skleroza i e so golemina od 21-23 mm. Bi sakala da ve zamolam, kako na zagrizena majka da i objasnite kako vie ovoj slucaj bi go tretirale ponatamu? Dali postoi nekakov rizik po zdravjeto ponatamu? Pred da go otkrieme ova (slucajno) deteto imase nevideni stomacni bolki vo blizina na papokot. Odnapred vi blagodaram za odgovorot, bidejki vo vakov zagrizuvacki moment sekoj komentar i sovet bi mi bil dobredojden.


 3. vesna 23.09.2010

  Dobar dan! Molim vas ako mi možete pomoći i ja imam angiomiolipom. Kako se liječite. Jeste operirali. Zahvalna


 4. Nebojsa 06.07.2010

  Radio sam msct renovazografiju, dobijeni su sledeci rezultati: u desnom bubregu nadjena formacija sastavljena od masnih i krvnih sudova, tipicna za angiomiolipom, velicine 4x4 smestena centralno. Registrovano je cak i jos nekoliko manjih formacija slicnog karaktera na istom bubregu. Pa bih pitao, da li je ovaj tumor maligni, i ako nije koje su mu sanse da takav postane?


 5. ksenija 25.03.2010

  Navodno da imam angiomiolipom 6mm šta da radim


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde