Zapušen nos kod beba - kapi za nos ili inhalacija

Jedan od veoma čestih problema koji pogađa decu svih uzrasta je zapušen nos. Ruku na srce, ogroman broj veće dece ume sam da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć.

Kada su tegobe prisutne najmanje dve nedelje tada se obično radi o dugotrajnom (hroničnom) zapaljenju nosne sluznice, iako to nije uvek vezano sa napadom mikroorganizama.

Kapi za nos se koriste po uputstvu lekara, dakle ne na svoju ruku. Ne treba ih stavljati duže od četiri dana!

Kod malih beba je najbolje koristiti kapaljku ( pipeticu). Nije dobro sipati kapi direktno iz bočice, jer tada ne znamo koliko smo kapi zapravo stavili.

Roditeljska je zabluda da ne treba dugo ispirati nos fiziološkim rastvorom jer će to da ošteti nosić.

Treba znati da fiziološki rastvor nije lek (mada nekad može da spasi život, na primer kod teških gubitaka tečnosti iz organizma - dehidracije). U pitanju je medicinski "zasoljena" voda (devet grama natrijum hlorida u litar vode), koja je potpuno neškodljiva. To znači da ne može da ošteti finu unutrašnju stranu krvnog suda. Sluzokoža nosića je pravi gigant u odnosu na unutrašnjost vene, tako da fiziološki rastvor nikako ne može da joj naškodi.

Čak i kada se stavi malo više rastvora u nosić, sve će otići “nizbrdo” - u grlo, i beba će ga progutati bez ikakvih posledica. To, naravno, ne znači da treba nemilice sipati fiziološki rastvor u nos, ali ga ne treba ni štedeti. U zavisnosti od stepena zapušenja, slobodno može da se stavi 10-20 (pa i više) kapi u svaku nozdrvu. Bebama u prva dva meseca je dovoljno i nekoliko kapi, ali je kod njih veoma važno da se napravi pauza između propiranja nozdrva.

Dakle, samo napred sa fiziološkim rastvorom, jer nema ograničenja u pogledu broja dana - može da se bezbedno primenjuje nedeljama!


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Miki 24.11.2010

    Imam sina od 3 mjeseca i iz bolnice je izasao sa blagim rinitisom. Spasila na s je fizioloska otopina. Kad osjetimo da je nosic zapusen u toku dana ubrizgamo je lagano spricom u nosic. Pozdrav


  2. MdrM 09.10.2009

    Najbolje je majčino mleko ukapati u nos.


  3. Biljana Nikolovska 01.10.2009

    Moja beba (koja ima godinu dana) vec dve nedele se bori sa zapusenim nosicem, stavljala sam joj kapi adrianol, redovno koristim sinemarin- (fizioloski rastvor za decu) ali nema efekta. Sve sam ovo radila po savetu njenog maticnog lekara-pedijatra. Molim vas za savet. Pozdrav, mama Biljana


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde