Prevremeno rođeni skloniji anksioznosti

Prevremeno rođena deca izložena su povećanom riziku od anksioznosti, depresije i drugih psihijatrijskih poremećaja u adolescenciji i ranom odraslom dobu, zaključili su stručnjaci iz Stokholmske dečije bolnice Saks.

Do ovog zaključka švedski stručnjaci su došli praćenjem razvoja 546.628 Šveđana (rođenih sedamdesetih godina prošlog veka) do starosti između 23. i 29. godine, preneo je Rojters.

Normalna trudnoća traje 40 nedelja

Vođa istraživanja dr Karolina Lindstrom i njen tim su ustanovili da je 3,5 odsto ispitanika umereno prevremeno rođenih (između 29. i 32. nedelje trudnoće) i 5,2 odsto onih koji su rođeni još ranije (između 24. i 28. nedelje) bilo hospitalizovano zbog psihijatrijskih poremećaja.

U odnosu na ispitanike rođene u uobičajenom roku, umereno prevremena deca pokazala su se za 21 odsto izloženijom psihičkim poremećajima u kasnijem životu.

Deca rođena između 24. i 28. nedelje trudnoće su tom riziku izloženija za čak 68 odsto, dok su ona rođena samo dve do tri nedelje pre roka izložena svega osam odsto većem riziku od psihičkih poremećaja.

Istovremeno se pokazalo da alkohol i uzimanje droge nisu bili češći uzroci hospitalizacije kod osoba koje su prevremeno rođene, nego što su to kod dece rođene na vreme, čime su potvrđeni rezultati nekih prethodnih studija.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi anksioznosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde