Mačke povećavaju rizik od dojenačkog ekcema


Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Arizona pod vodstvom dr. Esmeralde Morales uključilo je 486 dece koja su medicinski nadzirana godinu dana nakon rođenja. Naučnici su ispitivali roditelje o tome koje i koliko su imali kućnih ljubimaca u kući u vreme rođenja deteta.


Rezultati su pokazali da od ukupnog broja dece, 286 njih nije imalo mačke u kući, dok je njih 134 imalo mačku za kućnog ljubimca. Učestalost dojenačkog ekcema bila je za prvu grupu 17,8% dok je za drugu 27,6%.


Iako su rezultati ranijih studija išli u prilog tvrdnji da kućni ljubimci mogu kod deteta smanjiti rizik od razvoja alergijskih bolesti, ovo istraživanje je došlo do nešto drugačijih rezultata. Dr. Morales misli da je uzrok tome endotoksin koji je prisutan kod mačaka pa izlaganje u ranom detinjstvu može uticati na imuni sistem tako da dođe do razvoja dojenačkog ekcema.


Šta je to dojenački ekcem?

Dečji ekcem (takođe se zove dojenački ekcem ili atopijski dermatitis) pojavljuje se u oko 10% do15% posto dece. Promene se javljaju u vidu crvenila, zadebljale i pomalo plikovite kože. Koža je gotovo uvek osetljiva, svrbi, suva je i gruba.


Iako se može pojaviti skoro bilo gdje na telu bebe, ekcemi se najčešće javljaju na licu deteta, i na pregibima ruku i nogu.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde