Adekvatna nega kože beba


S obzirom da je koža bebe osetljiva, suva i sklona perutanju veoma je važna njena pravilna higijena i nega, a posebnu pažnju treba posvetiti kvalitetu kozmetičkih proizvoda koji se koriste. Kozmetiku za bebe je najbolje kupovati u apotekama jer se istovremeno može dobiti i stručni savet farmaceuta.

Koje  bi bile preporuke za optimalan izbor preparata za higijenu i negu kože beba?
  • Treba izbegavati šampone i kupke sa površinski aktivnim materijama kao što su SLS (natrijum lauril sulfat) i SLES (natrijum lauret sulfat), koji imaju ulogu penećih sredstava ali su i potencijalni iritansi. Njihov iritirajući efekat će se najpre ispoljiti na osetljivoj koži beba zbog nedovoljno razvijenog odbrambenog sistema. Treba koristiti šampone i kupke sa blagim prirodnim površinski aktivnim materijama koje ne iritiraju kožu.
  • Svi sastojci treba da budu hipoalergeni tako da rizik od pojave alergija bude sveden na minimum.
  • Omega-3 i omega-6 masne kiseline izgrađuju zaštitnu barijeru kože te su veoma poželjan sastojak. Posebno bogato ovim masnim kiselinama je ulje borovnice u kome su one zastupljene u međusobnom odnosu 1:1, optimalnom balansu za zdravlje kože.
  • Zbog sklonosti ka atopijskom dermatitisu poželjno je i prisustvo prirodnih aktivnih komponenti koje ublažavaju svrab i crvenilo kože. Najveći broj kliničkih dokaza postoji za ekstrakt ovsa i njegove derivate. Studije sprovedene kod beba i dece su pokazale da ekstrakt ovsa efikasno smiruje simptome atopijskog dermatitisa (crvenilo, svrab) i dovodi do značajnog poboljšanja simptoma suve kože (suvoća, perutanje i grubost).
  • Obavezni sastojci preparata za higijenu lica i tela su emolijensi koji održavaju zadovoljavajući stepen vlažnosti kože.
  • Preporučuje se da pH proizvoda bude 5,5 jer je to fiziološka pH vrednost kože. Jedino preparati za negu u predelu pelenske regije, koja je već izložena kiselom urinu, treba da imaju neutralni pH.

Podeli tekst:

Autor Zdenka Vuković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde