Solarni dermatitis (Dermatitis solaris)

Solarni dermatitis predstavlja kožno oboljenje izazvano UVB zračenjem, a histološki se karakteriše pojavom "sunburn" ćelija. Iako većina populacije smatra ovo normalnom pojavom kod sunčanja i ne vide ništa pogrešno u tom privremenom oštećenju kože, ovo je i te kako opasna pojava.

Uzrok nastanka solarnog dermatitisa

Solarni dermatitis nastaje kod osoba sa inače normalnom fotoosetljivošću. Sunčevo svetlo je naročito bogato UVB zracima na moru ili na velikim nadmorskim visinama, gde je važna i refleksija UVB zraka od vode, snega ili peska. Često nastaje kod osoba svetle puti u vreme pojačanog sunčevog zračenja.

Kako izgleda solarni dermatitis

Opekotine od sunca su svima poznate i gotovo da nema osobe koja nekada nije imala ovu pojavu nakon neodgovornog sunčanja. Dermatitis solaris počinje 4 do 6 sati posle sunčanja, vrhunac dostiže 12-24h nakon sunčanja, a povlači se 72 sata posle ekspozicije suncu, uz razvitak pigmentacija. Koža je intezivno crvena uz osećaj pečenja. Posle 2-3 dana koža počinje da se ljušti. U težim oblicima, koji se karakterišu pojavom bula i vezikula (mehurova), mogu se javiti i opšti simptomi kao što su osećaj slabosti, povraćanja, glavobolja, povišena telesna temperatura, iritacija oka i kolaps cirkulacije. Može biti izražen svrabež, dok su bolovi karakteristični samo za najteže slučajeve.

Dijagnoza solarnog dermatitisa

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i dermatološkog pregleda. U histološkoj slici su karakteristične "sunburn" ćelije u Malpigijevom sloju kože. Nekada se zapaža i vakuolizacija bazalnih ćelija. Kod težih oblika se vidi fokalna ćelijska nekroza i vezikule. Krvni sudovi u gornjem dermisu su dilatirani (prošireni).

Lečenje solarnog dermatitisa

Lokalno se primenjuju antiflogistici, masti za hlađenje i kortikosteroidi u obliku krema ili emulzija. Kod težih oblika, sa povišenom telesnom temperaturom, indikovana je primena nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Od koristi su hladne obloge i hladni losioni.

Sistemski aspirin ili indometacin mogu značajno ublažiti opekotine ako se uzmu na vreme, no to obično nije moguće jer opekline postaju vidljive tek satima nakon izlaganja, a ovi lijekovi tada nisu učinkoviti. Sistemski kortikosteroidi uglavnom se koriste za jake opekotine.

Prevencija

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde