Crveni vetar (Erysipelas)

Uzrok nastanka


Uzročnik erizipela uzrokuje i druge streptokokne bolesti. Mnogo redje se kao  uzročnici mogu pojaviti i streptokoke iz grupe C, D i G. Kod novorodjenčadi uzročnik erizipela može biti i streptokok iz grupe B. 

Učestalost


Rezervoar infekcije je obolela osoba od neke streptokokne infekcije ili kliconoša. Infekcije se prenose najčešće neposrednim kontaktom s inficiranom osobom. Oboljenje nije kontagiozno. Javlja se sporadično i to više u hladnom vremenskom periodu kada ima više i drugih streptokoknih bolesti. 

Klinička slika


Inkubacija iznosi od nekoliko sati do 3-4 dana. Bolest počinje naglo sa simptomima opšteg infektivnog sindroma: skok temperature od 38oC-40oC ( jeza, zima, groznica, glavobolja, malaksalost i povraćanje ). Lokalni znaci se javljaju nakon 12-24 časa. Prvo se javlja zatezanje kože i lak svrab na koži zahvaćenog  područja. Sledećeg dana se javlja crvenilo koje je oštro ograničeno prema zdravoj koži. Ono se brzo širi i izdiže iznad ravni kože zbog otka koji je elastičan. Ukoliko je podloga čvrsta, otok je testast(erizipel kože glave).

Koža zahvaćena erizipelom ima svoje karakteristike: topla, zategnuta, napeta, zbrisanih nabora, sjajna, glatka, žarko crvene boje, bolno osetljiva sa maksimumom bola na periferiji promene. Granica je oštra, jasna, sa bedemastom ivicom, jer su na njoj najčešće izraženi elementi akutnog zapaljenja. Zbog nagomilavanja eksudata može doći do raraslojavanja epiderma od derma sa stvaranjem vezikula i bula koje su ispunjene seroznim ili hemoragičnim sadržajem.

Nakon 5-7 dana od početka bolesti kada su simptomi najizraženiji, dolazi do stišavanja bolesti. Opšti znaci infekcije nestaju. Promene na koži se povlače istim redom kako su nastajale. Crvenilo bledi od centra ka ivicama a istovremeno smanjuje se otok a time i bol i zategnutost kože. Tada nastaje brašnjavo perutanje kože. Kod nelečenih bolesnika bolest obično traje 15-25 dana. 

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu karakteristične kliničke slike a potvrdjuje laboratorijskim nalazima: u krvnoj slici je izražena leukocitoza sa polinukleozom, ubrzana SE i fibrinogen. Antistreptolizinski titar (ASTO) je povećan. 

Lečenje


Terapija erizipela je kauzalna (penicilin, eritromicin, klindamicin) i simptomatska( oblozi 3% acidi borici, neutralne mast, antipiretici, analgetici). 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Mirsada 23.02.2023

  Molim vas da li mi mozete reci da li te crvene fleke nestaju nakon izljecenja crvenog vjetra.


 2. Eldina Duran 16.02.2023

  Crveni vjetar imam od 2016 god. I nikada mi nisu doktori pogodili terapiju koja djeluje. Lijecili su me svi doktori Sarajeva, drzavni, i privatni. Molim vas pomozite mi. Mrzim ogledalo, i svoje crvenilo na nosu, i licu


 3. Daka 22.06.2022

  Stres ne moze da prouzrokuje crveni vetar ..Samo kantarijonovo ulje moze da bude prirodan lek .. A herpes je herpes od herpesa vam noga do kolena nece biti crvena ..


 4. Natalija 13.07.2021

  Dali stres uzrokuje crveni vetar?


 5. Goran 13.03.2021

  Ja ne znam više šta da radim, svake godine me uhvati po jednom i dok neprimim dest inekcija penicilina ne popušta, a na desnoj nozi mi je ostala fleka modre (plave) boje, da li ima neko ili je čuo za neki prirodan lej,jel dosta mi je i inekcija i da pijem antibiotike.


 6. Djordjevic Marija 26.12.2009

  Da li neko moze da mi kaze kako da razlikujemo herpes o crvenog vetra kad ni doktor nije znao da nam da pravu dijagnozu. Dao je aciklovir tablete i mast ali sta ako je crveni vetar, kakva je onda terapija.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde