Tema o kojoj se ne govori: kako se mame oporavljaju od porođaja


Godinama pišem o ženskom zdravlju i dobar deo mog posla usmeren je ka trudnicama i mamama. Da ste me pitali pre četiri godine, bila bih vrlo sigurna u to da sam edukovana i pripremljena da i sama postanem mama. Kakav danak neiskustvu.

Iako jesam znala poprilično o prenatalnom zdravlju, pripremama za porođaj, brizi oko bebe, dojenju, potencijalnim komplikacijama tokom porođaja i kako da prepoznam postpartumsku
depresiju, nimalo nisam bila pripremljena za ono što dolazi posle porođaja - oporavak. Čini mi se da skoro niko nije pridavao pažnju tome, fokus je bio tada, a i sada, na brizi o bebi i na dojenju. I to je potpuno prirodno, s obzirom da naši mali zamotuljci u potpunosti zavise od toga kako ćemo se snaći u ulozi mame. Ali nijednu ulogu ne možemo izneti kako treba ako se ne osećamo makar dobro, ako ne odlično. Srećom, moja bliska prijateljica a kasnije i kuma moje ćerke, koja nema dlake na jeziku i ne razume koncept tabu teme, pripremila me je za ovaj period izazova i nesigurnosti. Kao poklon pred porođaj poslala mi je paket naizgled nasumičnih stvarčica.

Neke od njih nisam iskoristila, ali da su mi zatrebale, bile bi mi potrebne odmah i sada. Druge su mi pomogle da pregrmim te prve nedelje nakon porođaja koje su izazovne i teške čak i da smo u punoj fizičkoj snazi, a kamoli ako se oporavljamo od tako velikog napora kao što je donošenje novog života na svet.

S obzirom da sam na pola puta ka još jednom porođaju, pomislila sam da bi bilo dobro da obnovim svoje znanje (i zalihe), ali i podelim sa vama par saveta koje nisam čula na drugom mestu.

Fotografija: Vladimir Marković

Paket za prvu pomoć posle porođaja

Možda vam neke stvari sa ovog spiska neće ni zatrebati - i bilo bi sjajno da bude tako - ali bolje je i da ostanu neraspakovane, nego da šaljete svoje bližnje da traže jastuče za hemoroiode na -10 stepeni po zavejanom januarskom danu.

Šta bi trebalo da sadrži paket za oporavak posle porođaja:

  • Analgetik - ako imate bolove, ne oklevajte da ih ublažite analgetikom. Posavetujte se sa svojim farmaceutom ili pitajte akušera po otpuštanju iz porodilišta šta smete da uzimate, pogotovo ako dojite.
  • Jastuče za sedenje i mast za hemoroide - dobar deo trudnica dobije hemoroide pre ili posle porođaja, i tu će vam mast puno pomoći. Ali čak i ako ih nemate, okruglo jastuče namenjeno onima koji pate od proširenih kapilara biće vam nezamenljivi partner prvih dana nakon porođaja ako se završio epiziotomijom ili povredom tkiva koja je zahtevala ušivanje. Jedino tako ćete moći koliko-toliko udobno da sedite.
  • Toplo-hladne obloge - u pitanju su jastučići sa specijalnim želatinoznim punjenjem koji mogu da se ohlade u zamrzivaču ili zagreju u mikrotalasnoj rerni, zavisno od toga da li želite da zagrejete stomak da ublažite bol, ili ohladite porođajnu ranu. Mogu da se koriste mnogo puta, a zagrejani jastučić može i da pomogne bebi kod grčića.
  • Termos i flašica za vodu - hidratacija je u periodu oporavka veoma važna. Ako dojite bebu, držite flašicu sa vodom ili termos sa čajem pored mesta na kom vam je najudobnije da sedite. Kad smo već kod kutka za dojenje...
  • Udobna fotelja i jastuk za dojenje - fotelja za dojenje je bilo koja fotelja koja vam je udobna i daje podršku leđima. Provešćete sate u njoj, često ćete i zadremati, pa će vam ubrzo postati omiljen komad nameštaja u kući. Sećam se saveta moje kume koja je svoju fotelju za dojenje preselila sa sobom čak u Argentinu, i potpuno razumem zašto je to uradila. Jastuk za dojenje će vam pomoći da malo rasteretite ruke, i naročito je zgodan ako ste imali carski rez.
  • Epsom soli - petnaestak minuta u toploj kadi sa par šaka rastvorenih epsom soli će vam pomoći oko bolova u mišićima, napetosti i naduvenosti.
  • Bide ili širi lavor - mini-kupka za intimne delove će vam prijati, naročito nakon odlaska u toalet. Umesto da koristite toalet-papir, držite pri ruci flašicu sa vodom sa takozvanim dozerom ili nekom vrstom raspršivača.
  • Laksativ - prva stolica posle porođaja je uvek mučna, ali što više odugovlačite zbog nelagode ili straha, to će vam teže biti. Odmah krenite sa unosom što više tečnosti i vlaknaste hrane (suve ili sveže šljive, jabuke, kruške, žitarice od celog zrna, bobičasto voće, povrće koje ne nadima...). Za slučaj da zatreba, nije loše imati pri ruci omekšivač stolice - posavetujte se sa svojim farmaceutom.

Još par saveta za kraj

Vrlo je važno da budete strpljivi sa svojim telom. Devet meseci ste gajili život u sebi, ne možete se preko noći vratiti u svoje ‘normalno’ stanje. Normalno je da nosite trudničku odeću i mesecima nakon porođaja, normalno je da se osećate neobično, normalno je da budete umorni. Dajte sebi vremena da se odmorite i oporavite od svega kroz šta je vaše telo prošlo.

Na kraju, čini mi se da je najbolji savet koji mogu da vam dam da što pre krenete u šetnju sa svojom bebom. Da li ćete bebu staviti u kolica ili u kengur-nosiljku zavisi od toga šta vam više prija i kako ste se porodili. Lagana šetnja, makar desetak minuta po komšiluku i nazad, učiniće nekoliko dobrih stvari za vas, a i za bebu: postepeno ćete početi da se vraćate u formu, dobićete par minuta tišine pošto bebe vole da spavaju na svežem vazduhu, razbistriće vam se misli, i stvorićete jednu malu rutinu koja će vam pomoći da održite dobro raspoloženje i postepeno se vraćate svojim obavezama.

Suprug i ja smo našu ćerkicu prvi put izveli u šetnju posle deset dana, i to je jedna od najboljih stvari koje sam kao nova mama uradila (iako su mi se u tom trenutku oblačenje i pakovanje torbe sa pelenama činili kao najgora ideja na svetu). Što se pre vratite malim navikama kojim čuvate svoje mentalno zdravlje, to ćete biti bolja mama i bolja prijateljica samoj sebi.


Podeli tekst:

NjKV princeza Ljubica Karađorđević je magistar farmacije, sa fokusom na digitalni marketing i stručno pisanje.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde