Mit o detoksikaciji: čarobni štapić ipak ne postoji


Detoksikacija - ideja da postoji napitak, kupka ili uređaj kojim možemo da uradimo dubinsko čišćenje čitavog organizma - prosto ne pije vodu.

U medicini postoji samo jedan tip detoksikacije: onaj koji koristi dokazano bezbedne i efikasne tretmane da pomogne zavisnicima od alkohola i narkotika. U to dakle ne spadaju ekstremne dijete, svemoćni suplementi i ‘detox’ kupke kojih su puni i rafovi i društvene mreže.

Potreba za detoksikacijom nije nova. Još su Indijanci koristili rituale čišćenja u improvizovanim saunama, a čak do početka XX veka pijavice i ispuštanje krvi bili su uobičajena praksa u Evropi.

Međutim, XXI vek je obnovio interesovanje za detoksikacijom. I to je razumljivo - s obzirom na zagađenje sredine koje je sve očiglednije, agresivna sredstva za čišćenje i hranu koja nam je sve lošijeg kvaliteta, nije ni čudo što tragamo za Svetim Gralom zdravlja. Ali bojim se da detoks to nije niti može da bude.

Ideja da možemo da pijemo i jedemo šta god poželimo, ponašamo se raskalašno prema svom telu i onda jedan dan u nedelji sve obrišemo gumicom zvuči vrlo primamljivo. Ali i nerealno.

Brzo i lako rešenje o kom svi sanjamo

Ako želimo da prihvatimo koncept detoksa kao medicinski ispravan, onda najpre moramo da ga definišemo - od kojih se tačno toksina čistimo i na koji način?

Svima nam je poznata opšta definicija toksina kao otrovnih supstanci koje unosimo u telo tako što ih udahnemo, popijemo, pojedemo ili prođu kroz kožu. Ali tu se naše razumevanje završava. Moderan koncept detoksa ne može da uperi prstom na pojedinačne toksine kojih se treba osloboditi. Ako bismo znali koji su to toksini tačno, onda bismo mogli i da ih izmerimo pre i posle detoksikacije. To bi već bio merljiv, proverljiv i ponovljiv medicinski eksperiment.

Upravo zbog ove nedefinisanosti koncept detoksa se danas prišiva svemu i svačemu - od tableta, čajeva, tinktura, kupki, šampona, maski za lice, ulja za masažu, preko sedmodnevnih kura do ispiranja debelog creva. I to bez ikakvih parametara da li je proces detoksikacije bio uspešan ili ne.

Šta se sve nudi na tržištu

Neću se osvrtati na sve tipove detoks proizvoda kojih na tržištu ima zaista mnogo, ali ću vam dati par primera kako bih ilustrovala o čemu govorim.

Uzmimo primer ispiranja debelog creva. Kao razlog da se odlučite na ovaj korak navodi se da u našem debelom crevu zaostali feces može da životari mesecima, pa i godinama, vraćajući toksine nazad u telo. Ispiranjem se ovi zaostaci potpuno ukljanjaju, ostavljajući vaše debelo crevo blistavo čistim.

Međutim.

Kod ovakvih procedura uvek postoji rizik od povrede debelog creva, a ne možemo zaobići ni činjenicu da ne postoje konkretni dokazi o postojanju ovih fekalnih plakova, kako se stručno nazivaju.

Zatim tu su i ulošci za stopala koji navodno izvlače toksine tokom noći i usled tih silnih otrovnih materija koje izvuku iz vašeg tela, poprime braon boju. Ipak, ista braon boja se javlja i samim izlaganjem ovih uložaka vodi koja je sastavni deo znoja.

Za razliku od uložaka na koje ćete samo bespotrebno potrošiti novac ali vam najverovatnije neće naškoditi, postoji i niz detoks programa koji mogu potencijalno biti štetni. Na primer, dijete za koje je uslov da kupite litre nepasterizovanih sokova koji bakteriološki mogu biti neispravni; ili ‘smutiji’ puni povrća koje sadrži visok nivo oksalata, a koji mogu napraviti problem osobama čiji bubrezi ne funkcionišu punim kapacitetom. Da ni ne govorimo o izuzetno restriktivnim dijetama koje ne unose ni približno dovoljno mikro- i makronutrijenata, i koje povećavaju rizik za razvoj poremećaja u ishrani.

Ako detoks zaista ne radi, zašto onda toliko ljudi ima odlične rezulate?

Postoji samo nekoliko studija koje su se bavile detoks programima. Neke od njih su pokazale dobre efekte na gubitak težine, insulinsku rezistenciju i krvni pritisak, ali su same studije vrlo diskutabilnog kvaliteta. Dve stručne recenzije koje su analizirale sve dostupne studije zaključile su da nema dokaza da detoks dijete zaista uklanjaju toksine iz tela.

Da, detoks dijete mogu inicijalno pomoći sa gubitkom kilograma, ali se u većini slučajeva kilaža vrati čim se osoba okrene uobičajenoj ishrani.

Da se razumemo - naravno da će vam prijati ako 7 dana ne pijete alkohol, povećate unos tečnosti i jedete skoro isključivo povrće i voće.

Naravno da ćete se osećati energičnije, lakše, produktivnije.

Ali to nije zbog gubitka toksina iz tela - već zato što ste izbacili sve one namirnice koje nas čine naduvenim, umornim, sa nivoom energije koji stalno osciluje u toku dana, sa nezdravom jetrom i masnoćama nakupljenim oko unutrašnjih organa. Ako pratite ovu kolumnu, onda pretpostavljate da ću prvo spomenuti šećer, a zatim i trans-masne i zasićene masne kiseline.

Najsavršeniji detoks sistem nam je već pri ruci

Taj sistem funkcioniše i dok spavamo, i kada ga zanemarujemo zbog svakodnevnih obaveza, i kada smo pod stresom, i kada smo pod fizičkim naporom. Radi 24/7, 365 dana u godini i ne košta nas ništa sem malo poštovanja.

Govorim o našem telu.

Naš organizam već poseduje izuzetno složene sisteme za uklanjanje toksina, počev od kože, preko organa za disanje i imunog sistema, sve do creva, bubrega i na kraju kraljice detoksikacije - jetre.

Svi ovi organi imaju sopstvene mehanizme kojima se rešavaju uljeza, ali zajedno formiraju veoma sofisticiran sistem koji uspešno uklanja raznorazne toksine (dokle god smo zdravi i dokle god su ti toksini prisutni u nekim razumnim količinama).

Zato je najbolji detoks koji možete da pružite svom telu zapravo poprilično jednostavan:

 1. spavajte dovoljno i kvalitetno;
 2. budite fizički aktivni svakog dana;
 3. pijte dosta vode;
 4. jedite izbalansiranu ishranu sa puno povrća i što manje industrijskih prerađevina;
 5. ostavite pušenje i alkohol konzumirajte umereno;
 6. ne preskačite sistematske i preventivne preglede.

Za sve ostalo, telo će se pobrinuti samo.


Podeli tekst:

NjKV princeza Ljubica Karađorđević je magistar farmacije, sa fokusom na digitalni marketing i stručno pisanje.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Vaske 20.11.2021

  Честитам на веома стручном и још више писменом тексту с којим се до краја слажем зато што нан враћа веру у све оно што је природно и није лажно! С поштовањем Драгослав Васић, новинар и редитељ документарних филмова, пре свега серије "Карађорђе и Српска револуција


 2. Svetlana Rogošić 19.11.2021

  Slažem se u potpunosti! Dodala bih da je neophodno nekog zagrliti, možete i samog sebe, čvrsto! Pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde