Prim. dr Snežana Šušnjar: Mlade žene sa rakom dojke i fertilitet

Rak dojke je bolest starijih živtnih dobi - što smo stariji, to je veći rizik da osoba oboli od raka dojke. Međutim, rak dojke se javlja i kod mladih žena, doduše ne sa velikom učestalošću. U mlade žene s rakom dojke svrstavamo one do četrdesete godine života. Suštinski, skoro sve one dele problem neispunjenog plana osnivanja porodice

Prognoza karcinoma dojke zavisi od više faktora, a dva najvažnija su:

  1. U kom starijumu bolesti je karcinom otkriven;
  2. Biologija tumora.

Uglavnom se kod populacije mlađih žena karcinom dojke otkriva u kasnijim stadijumima bolesti, a takođe imaju agresivnije forme nego što je to slučaj kod žena koje su starije, pa imaju lošije ishode lečenja nego starije žene.

O temi fertiliteta kod pacijentkinja sa rakom dojke, koja brine mnoge žene, pričali smo sa prim. dr sci. med. Snežanom Šušnjar, šeficom odseka za onkološku intenzivnu negu i suportivnu terapiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Trudnoća je moguća za žene koje su bolovale od raka dojke"

Na pitanje da li žena može da ostane trudna ukoliko je imala rak dojke, doktorka Šušnjar odgovara: "Trudnoća jeste moguća za žene koje su bolovale od raka dojke. Međutim, moramo sagledati okolnosti. Prvo što treba da znamo je kako trudnoća utiče na zdravlje žene koja je lečena od karcinoma dojke. Ona po sebi ne nosi sa sobom povećani rizik da se rak dojke kod tih žena vrati. Međutim, pitanje je da li će žena koja je bolovala moći uopšte da zatrduni. Ukoliko je hemioterapija bila sastavni deo lečenja, to može direktno uticati na nemogućnost začeća. Drugo, ako je žena ispoštovala savete doktora i uzimala antiestrogenu terapiju 5 do 10 godina nakon operacije od obilka karcinoma koji je najčešći, u mnogim slučajevima će tada već biti biološki kasno za začeće."

"Lečenje karcinoma dojke tokom trudnoće je neophodno i bezbedno"

Neretko se dešava da se sam rak dojke otkrije tokom trudnoće. Da li će biti neophodno prekinuti je zavisi od više faktora:

  • koji je malignitet u pitanju;
  • koliko je proširen malignitet;
  • u kom je mesecu trudnoće otkriven.

U prvom trimestru se savetuje prekid trudnoće, međutim u drugom i trećem se savetuje zadržavanje deteta i momentalno započinjanje lečenja karcinoma. Od onkoloških terapija koje se mogu bezbedno primeniti u trudnoći, dostupno je hirurško lečenje, kao i hemioterapija, ali samo nakon 12. nedelje trudnoće.

Hemioterapija ne povećava rizik za razvijanje tzv. kongenitalnih deformacija kod deteta. To znači da rizik za nastajanjem smetanja u razvoju organa nije veći nego kod opšte populacije, a dokazano ne utiče ni na razvoj neurokognitivnih poremećaja koji mogu da se jave kod dece. Cilj lečenja u trudnoći je da se ona izvede do kraja, da se dete rodi u terminu i zdravo. 

"Postoje metode očuvanja plodnosti kod pacijentkinja koje boluju od raka dojke"

Kada smo doktorku Šušnjar pitali kako se planira trudnoća kod pacijentkinja koje su bolovale od raka dojke, ona nam je odgovorila: "Savetuje se da žena odloži trudnoću 2 do 3 godine od operacije, jer se bolest uglavnom vraća u tom vremenskom periodu. U situacijama kada se bolest vraća, ishod lečenja žena koje su se porodile je isti kao kod onih žena koje se nisu porađale.

U toku je jedna velika studija na internacionalnom nivou koja ispituje da li je bezbedno da žena privremeno, tojest tokom trudnoće i dojenja, prekine s uzimanjem antiestrogene terapije koja se uzima nakon operacije karcinoma dojke. Ono što za sada znamo je da su mnoge od tih žena uspešno zatrudenele i iznele trudnoću, kao da su rodile zdravu decu. 

Nakon što prođe period od 2 do 3 godine od operacije, planiranje trudnoće kod izlečenih pacijentkinja i iznošenje iste osim onkologa, prate ginekolozi, specijalisti reproduktivne medicine, psiholozi - ceo multidisciplinarni tim lekara. Čak i da je žena bila podvrgnuta hemioterapiji tokom lečenja od karcinoma dojke, koja dokazano može dovesti do infertiliteta, postoje metode očuvanja plodnosti. Prva opcija je zamrzavanje jajnih ćelija i embriona, pa čak i zamrzavanje jajnika. Međutim, s obzirom na to da znamo da mnogim ženama ipak nije dostupna ta procedura, postoji i opcija uzimanja odrđene grupe hormonskih lekova koje umnogome doprinose očuvanju fertiliteta kod žena na kojima se primenjuje hemioterapija."

Bitno je naglasiti da trudnoće žena koje su izlečene od karcinoma dojke nisu patološke trudnoće i po sebi ne zahtevaju poseban tretman vođenja i iznošenja, tako da nije neophodno pribegavati carskom rezu tokom porođaja, iako neki ginekolozi preferiraju u svojoj praksi da se upravo taj način porođaja primeni.

Da li je moguće dojiti ukoliko žena boluje od karcinoma dojke?

Doktorka Šušnjar naglašava da je apsolutno moguće i poželjno dojiti. Dojenje ne treba prekidati samo zato što je žena lečena od karcinoma dojke. Postoje dva razloga zašto žena treba da doji svoje dete:

  • Zato što je to veoma važno za zdravlje i razvijanje imuniteta deteta;
  • Dojenje ne povećava šansu za nastankom ili povratkom raka dojke. 

Međutim, kod žena kod kojih je primenjivana zračna terapija uz operaciju, mlečene žlezde te dojke neće moći da produkuju mleko. Ulogu laktacije u tom slučaju preuzima druga dojka. Uz to, kod nas se sada sve češće primenjuje subkutana masektomija, tojest odstranjivanje žlezdanog tkiva dojke uz ostavljanje kože i bradavice, da bi se obezbedila rekonstrukcija dojke i da bi se stavila proteza ispod. S obzirom na to da se mora ostaviti mali deo žlezdanog tkiva ispod bradavice, nekad se može desiti da krene laktacija i iz dojke na kojoj je zahvat izveden. Međutim ona je u malim količinama i ubrzo prestaje, tako da, iako ova pojava ume da izazove uznemirenost kod žena koje su se podvrgle subkutanoj mastektomiji, nema razloga za brigu. Dojenje se uvek obavlja drugom dojkom, koja nije zahvaćena karcinomom. 

Pacijentkinje imaju podršku lekara onkologa

Doktorka Šušnjar ženama poručuje sledeće:

  • Trudnoća nakon lečenja od raka dojke moguća;
  • Postoje načini da se spreči neplodnost koja nastaje onkološkom terapijom;
  • Pacijentkinje imaju podršku lekara onkologa ukoliko se odluče na taj korak, ali da svakako taj korak treba uraditi savesno i odgovorno.

 


Podeli tekst:

Dr Snežana Šušnjar je specijalista onkologije sa višegodišnjim iskustvom u radu. Posebna oblast interesovanja joj je lečenje karcinoma dojke.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde