Teleangiektazije

Teleangiektazije su trajno prošireni kapilari i postkapilarne venule površinskog subpapilarnog spleta krvnih sudova, koje prosijavaju kroz kožu poput svetlih, tankih, razgranatih niti ili u obliku eritema.

Klinička slika

Teleangiektazije se dele na:
  • primarne
  • sekundarne
Primarne teleangiektazije su nasledne, urođene malformacije malih krvnih sudova kože koje zahvataju ograničena područja. Često su prisutne kod određenih sindroma (npr. teleangiectasia hereditaria hemorrhagica). U ovu grupu spadaju i esencijalne teleangiektazije, česte su kod žena u periodu od 30.-50. godine života, lokalizovane na licu i na ekstremitetima i sklone progrediranju.

Sekundarne teleangiektazije nastaju zbog spoljašnjih oštećenja kože (dugotrajno izlaganje sunčevoj svetlosti, hladnoći, rendgenskim zracima), a nastaju i zbog terapije steroidima ili u kasnijim stadijumima nekih bolesti (npr. sklerodermije, sistemskog eritematodesa, ciroze jetre i nekih drugih bolesti). Bolesnici se ponekad žale na pečenje, naročito leti, na bolove pre ili tokom menstruacije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i dermatološkog pregleda.

Lečenje

Terapija se sprovodi prvenstveno primenom lasera ili dijatermijskom koagulacijom. Teleangiektatični eritem se odstranjuje krioterapijom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milun Mihajlović 31.05.2012

    Na levoj preponi između čmara i mošnica imam crveni, elipsasto izduženi (2x1cm), bolan otok od pre deset dana. Ranije sam imao upale korena dlake u zoni prepona koje su sa bolom prolazile. Sada izgleda nije reč o tome. O čemu se radi? Imam 63 godine.
    Hvala unapred.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde