Gojaznost i dijabetes

Faktor gojaznosti je nešto na šta možemo da utičemo, a faktor genetike je faktor sa kojim moramo da prihatimo pacijente. To je nepromenjiv faktor.

Najveći problem kod dijabetesa postaje gojaznost u kombinaciji sa dijabetesom.

Prevencijom gojaznosti smanjujemo rizik od insulinske rezistencije, to jest smanjene osetljivosti na insulin. Gojaznost je produkt loših navika, nesprovođenja dijetnih režima, sedetarnog načina života i zbira svih tih loših navika koje stvaraju gojaznost. Postoji vrlo malo genetski uslovljene gojaznosti. To su vrlo retka oboljenja. Preko 99% gojaznosti je stečena gojaznost. Prevencijom
gojaznosti smanjujemo rizik od oboljevanja od dijabetesa tipa 2.

Nasledni faktor je faktor sa kojim mi moramo da prihvatimo pacijenta i na koji moramo da računamo kada ga pratimo u fazi predijabetesa ili kada on dobije dijagnozu dijabetesa. Ono što je poražavajuće ne samo u Srbiji, nego i u ostatku sveta, je to što se često kasni sa dijagnozom dijabetesa.

Neki kažu 4-6, ali često i od 8 godina. Kada imamo pacijenta koji ima povećane vrednosti šećera, to jest preko referentne vrednosti,gledamo unazad makar 6 godina. Onda krećemo sa anamnezom pacijenta, simptomatologijom, radimo testove za dokazivanje dijabetesa, postavljamo dijagnozu. Ali gojaznost je nešto što je predilekcioni faktor za nastanak dijabetesa tipa 2.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa gojaznošću i dijabetesom.


 


Podeli tekst:
Izvor: Emisija Vodič kroz dijabetes

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde