Iščašenje sternoklavikularnog zgloba (luxatio art.sternoclavicularis)

Iščašenje sternoklavikularnog zgloba ( luxatio art.sternoclavicularis) najčešće nastaje kao posledica indirektnog dejstva sile na spoljašnju stranu ramena ili duž abdukovane nadlaktice.

Klinička slika

Kada postoji kompletno iščašenje sternoklavikularnog zgloba povređeni se žali na jak bol, prisutan je deformitet zgloba i bolna osetljivost na palpaciju. Kod zadnjih iščašenja može doći do pritiska na dušnik, jednjak i velike krvne sudove iza sternuma.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i rendgenografije  u anteroposteriornoj i kosim projekcijama.

Lečenje

Lečenje podrazumeva repoziciju i imobilizaciju zavojem u obliku osmice. Ukoliko zatvorena repozicija nije moguća vrši se hirurška repozicija. Kada postoji kompresija dušnika, jednjaka i velike krvne sudove iza sternuma neophodna je hitna hirurška intervencija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Goran 28.02.2013

  Postoje 3 stepena u opsežnosti lezije: 1. Stepen: distorsija: gde dolazi do istezanja kapsule i lig. Sternoclavicularisa, dok su lig. Costoclavicularis i intrarticularni disc intaktni. 2. Stepen: subluksacija: ovde dolazi do kidanja pored ligamenata kod 1. Stepena i lig. Costolavicularisa i dislokacije klavikule naped i dole, napred i gore i pozadi u odnosu na zglob. Postoji vidljiva deformacija pri pregledu. 3. Stepen: luksacija -potpuni rascep zglobne kapsule i napred pomenutih ligamenata kao i dislokacije intraartikularnog diska.


 2. Djordje Vulin 09.01.2012

  Ja sam imao, kako doktori kazu blaze iscasenje sternoklavikularnog zgloba, mada sam imao dosta jake bolove nakon pada na rame i same povrede, ali mi nije stavljen zavoj u obliku osmice, nego mi je receno da mirujem i da mazem gelove, proslo je vec 3 meseca od povrede, i nisam se skroz oporavio, mada mi je znatno bolje, da li ce to vremenom da se vrati u normalu, jer mi taj zglob preskace jos uvek, ali bez onih bolova?: )


 3. lana 16.11.2011

  Momak od 17 godina ima spontanu subluxaciju sternoclavicularnog zgloba obostrano koja se vise puta ponavlja pri dizanju tereta ili naglim pokretima da li se preorucuje operativna stabilizacija s obzirom da na sprovedenu fiz th uz povremenu imobilizaciju nema poboljsanja


 4. milan 06.07.2009

  Hvala na objasnjenju kako leciti iscasenje sternoklavikularnog zgloba. Zanima me posto ja treba ja treba da idem na operaciju, gde treba da mi stave dve igle. Da li na tom mestu ostaje oziljak ili ne?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde