Iščašenje čašice kolena: Znaci, simptomi i lečenje

Iščašenje čašice (patele) je obična i često bolna povreda. Patelarna ili čašična kost povezuje mišiće butine s prednjim delom potkolenice, odnosno s donjim delom noge. Čašica klizi kroz mali žleb na butnoj kosti - poznat kao femoralni žleb ili trohlea, kada mišići rade na pomaganju fleksije i ekstenzije kolena. Kad čašica ne klizi glatko kroz žleb, smatra se da je nestabilna i da je u povećanom riziku od iščašenja.

Znaci iščašenja čašice kolena

Glavni uzroci iščašenja čašice su snažni udar i pad, medjutim, kod pacijenata s predispozicijom za iščašenje uzrok može biti i jednostavno uvrtanje kolena. Glavni znaci da je došlo do iščašenja su: 

 • Izvijanje kolena
 • Glasan zvuk pucanja 
 • Vidljivo deformisano koleno

Simptomi iščašenja čašice kolena

Razni simptomi su prisutni nakon iščašenja čašice.  Simptomi se razlikuju od pacijenta do pacijenata i uvek zavise od težine povrede. Simptomi uključuju: 

 • Bol
 • Otok 
 • Krutost 
 • Pucanje ili krckanje pri kretanju 
 • Slabost 

Opcije lečenja iščašenja čašice kolena

Ključ efikasnog lečenja ovih simptoma je da se prvo šačica vrati na mesto. To se može desiti spontano, ili će to morati da uradi ortoped. Posle nameštanja je moguće primeniti niz opcija za lečenje. Uvek je poželjno nehirurško lečenje iščašenja čašice kolena. Neke od mogućnosti koje bi ortoped mogao prepisati su: 

 1. Fizikalna terapija - Jačanje mišića noge pomaže stabilizaciji čašice kolena osiguravajući savršeno klizanje kroz žleb butne kosti. 
 2. Steznik za koleno - Steznik za koleno pomaže zadržavanju kolena u savršenom anatomskom položaju. On ograničava uvijanje, okretanje, i krivljenje kolena, te time smanjuje i mogućnost za iščašenje čašice kolena. 
 3. Odmor i promene aktivnosti - Iščašenje je ponekad uzrokovano određenim pokretima. Zato je potrebno prestati sa aktivnostima koje vode ovakvim pokretima, ili ih izmeniti. 
 4. Operativno lečenje

Ponavljano iščašenje čašice: Kada se preporučuje operacija?

Operacija može stabilizirati koleno i smanjiti rizik od ponovnog iščašenja čašice. Operacija se razmatra nakon drugog iščašenja čašice ili ako je koleno vrlo nestabilno, odnosno čašica može lako da se dovede u poziciju iščašenja sa minimalnom manipulacijom.

Doktor će prvo namestiti čašicu kolena na svoje mesto. Posle toga postoje dve opcije lečenja: 

 1. Konzervativno lečenje: Čašica kolena se stabilizuje nekoliko nedelja uz pomoć steznika ili zavoja. U isto vreme se započinje i fizikalna terapija. Cilj fizikalne terapije je jačanje mišića koji podupiru čašicu kolena. 
 2. Hirurško lečenje: Lekari operišu koleno da bi stabilisali čašicu kolena. Tokom operacije mogu se lečiti i ozlede hrskavice ili kosti, kao i ispraviti neusklađenosti. I nakon operacije se radi fizikalna terapija. 

Šta se trenutno preporučuje?

Stručnjaci se često ne slažu oko pitanja da li je operacija potrebna. Pri prvom iščašenju zgloba kolena obično se primenjuje konzervativni pristup. Ako se iščašenje ponovi  dva ili više puta, obično se razmatra operacija. Ostali faktori koji utiču na odluku su: 

 • Koji konzervativni tretmani su isprobani
 • Jesu li oštećene hrskavica ili kost 
 • Da li postoji neusklađenost ili drugi rizici 
 • Starost i ciljevi povezani sa sportom

Preporučeno je razgovarati sa svojim ortopedom o prednostima i nedostacima hirurgije, a zatim ih i samostalno razmotriti.  

Koje su različite vrste operacija? 

Postoji mnogo različitih operacija za lečenje nestabilne čašice kolena. Osnovne vrste operacija su:

 1. Operacije zglobne kapsule i prapadajućih ligamenata. Ova operacija obuhvata zatezanje ili zamenu delova čašice i ligamenata koji stabilišu šačicu sa unutrašnje strane kolena, posebno uključujući medijalni patelofemoralni ligament – MPFL. Taj ligament se obično pokida pri prvom iščašenju čašice kolena. On se može zameniti delom tetive uzete sa zadnjeg dela mišića butine. Ovaj postupak bi trebao osigurati da čašica ne isklizne lako u bočnom smeru. 
 2. Operacija na kostima da se isprave anatomske nesuklađenosti. Ove procedure mogu produbiti trohlearni žleb čašice. Takodje je moguće pomeriti tetivu čašice na potkolenici u stranu. Cilj ovog postupka je da se zadrži čašica kolena u žlebu prilikom pritiska na nju. Ponekad se osa poravnanja noge koriguje ispravljanjem butne kosti i potkolenice i stabiliše se pomoću ploče. 

Razmatrane tehnike zavise od anatomije kolena i noge. Operativna procedura praćena fizikalnim tretmanom je uspešna u oko 88% slučajeva. Nakon procedure pacijent je sposoban da se vrati u svakodnevnim fizičkim aktivnostima, a oko 88% se vraća i profesionalnom sportu kojim se pre bavio. Komplikacije u vidu infekcije, sporog zarastanja rane kao i ponovljeno iščašenje čašice se javljaju  u  manje od 10 % slučajeva, ali su blagog inteziteta, lako se zbrinjavaju, te vrlo retko ostavljaju posledice.

Podeli tekst:

Prof. dr Dušan Marić je specijalista ortopedije i dečije hirurgije. Pionir je u lečenju matičnim ćelijama i osnivač Udruženja za regenerativnu ortopediju ORTO-CELL.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Almir Karisik 23.11.2022

  Poštovanje doktore. Pre oko 15 godina imao sam povredu desnog kolena , to je bila sportska povreda u fudbalu. Kada sam se javio doktoru koleno je bilo oteceno i nisam mogao da ga savijem, doktor je ustanovio da sam istegao eligamente, I preporučio mi je medicinski lastiš, I strogo mirovanje... Međutim sada mi se dešava da mi se poredi koleno i imam jak bol, I osećam da nemam snagu u tom kolenu . Sta mi preporučujete.... Hvala punooo .. Pozdrav iz Novog Pazara. .


 2. Slavica 29.05.2022

  Poštovani, Imam 43 godine. Prvu povredu kolena sa iščašenjem sam imala u srednjoj školi. Ortoped mi je tad samo preporučio mirovanje, bez ikakve bandaže ili gipsa. Posle toga iščešenja sam imala nebrojeno puta, i to pri pogrešnom koraku, čučnju... Potrčati i ne smem. Zadnje je bilo pre par dana i to prilikom rada vežbi istezanja na pilatesu. Volela bih kada bi mi dali Vaše mišljenje i eventualno neki savet. Hvala unapred i veliki pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde