Iščašenje akromioklavikularnog zgloba (Luxatio acromioclavicularis)

Iščašenje akromioklavikularnog zgloba može da nastane direktnim ili indirektnim mehanizmom.Uzrok nastanka

Kod direktnog mehanizma povreda nastaje pri padu na vrh ramena sa rukom uz telo ili neposrednim udarcem, po vrhu ramena. Kod indirektnog mehanizma povreda nastaje padom na ispruženu nadlakticu u položaju abdukcije i lake fleksije.Klinička slika

Kod iščašenja akromioklavikularnog zgloba karakteristična je pojava jakog bola i otoka, kao i deformitet u vidu stepenika. Prisutna je bolna osetljivost na palpaciju.Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i rendgenografije ramenog pojasa.Lečenje

Lečenje iščašenja akromioklavikularnog zgloba može biti neoperativno i operativno. Neoperativno lečenje retko dovodi do repozicije i više ima analgetički efekat. Hirurško lečenje podrazumeva repoziciju i stabilizaciju zgloba sa dve Kiršnerove igle kroz akromion i klavikulu ili drugim metodama.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Marilyn 17.02.2012

    Vidio sam i sliku i sknimu, ali mi zao postaviti tako nesto na blog. Stvarno grozno izgleda. . A onaj taylor je ubica. U zatvor to treba. .


  2. Agnes 17.02.2012

    Ponavljali su par put veceras na nova tv i pravo je gadno bilo za vidit, a cini mi se da ima i video na net. Hr, k'o sto ti rece, zalosno tamam se ulopkio u ekipu.


  3. Aleksandar 17.10.2011

    Koliko traje lecenje ovog iscasenja? Hvala. Pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde