Dijastaza pubične simfize

Dijastaza pubične simfize (pubična simfiza predstavlja spoj dve pubične kosti) najčešće nastaje u saobraćajnim nesrećama ili pri forsiranim porođajima kod kojih postoji nesrazmera između veličine ploda i porođajnog kanala. Dijastaza pubične simfize do 4 cm ne narušava stabilnost karlice.


Klinička slika

Kada dijastaza simfize pređe 4 cm sakroilijačne veze pucaju i dolazi do dijastaze sakroilijačnih zglobova, tako da karlica postaje nestabilna. U kliničkoj slici je prisutan bol u predelu pubisa, nesiguran patkast hod sa stopalima okrenutim upolje i neprijatnim osećajem propadanja organa karlice.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza, a potvrđuje se rendgenskim snimkom karlice.


Lečenje

Lečenje dijastaze pubične simfize koja ne prelazi četiri centimetra je neoperativno u ljuljašci ili stezanjem karlice širokim povojem. Ukoliko je dijastaza pubične simfize veća od četiri centimetra primenjuje se operativno lečenje, repozicija dijastaze i spoljna fiksacija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Lidija Marjanovic 18.07.2011

    Postovani,
    pre skoro deset godina, porodila sam se i dobila decaka teskog 4 kg. i tom prilikom mi se desila dijastaza sinfize velicine dlana. Uz velike bolove bila sam potpuno nepokretna 15 dana i mobilisana u ortopetskom krevetu tzv. ljuljaska. Kada sam prvi put ustala izgledalo je kao da ucim da hodam. Medjutim kao posledica ovog lezanja dobila sam tromb dubokih vena. Opet 15 dana potpuno mirovanje, na vaskularnom odeljenju uz velike bolove i jaku terapiju koja je pomogla da na kraju sve bude ok.


  2. Vera 12.11.2009

    Postovani, prilikom porodaja 23.6.2009. U gak-u imala sam dijastazu simfize. Ja sam bila nepokretna jedno 2 nedelje, a onda sam se postepeno oporavljala i posle 3 meseca normalno hodala. Ne znam koliko je kod mene bilo razmaknuce, ali nisam hodala. Pozdrav, Vera


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde