Ciklotimija

 

Uzrok nastanka

Najčešće je nasledna. Simptomi nisu izazvani psihološkim ili medicinskim problemima već usled klinički značajnog stresa ili nemogućnosti socijalnog funkcionisanja.

Klinička slika

Radi se o nestabilnosti raspoloženja koje traje jedan duži vremenski period i uključuje brojne periode blage depresije i blage hipomanije. Obično se razvija u ranom odraslom dobu i može se razviti u hronični poremećaj iako periodi "normalnog" raspoloženja mogu potrajati i mesecima. Stanje je slično bipolarnom poremećaju sa izuzetkom da simptomi nisu tako izraženi (uglavnom manične, depresivne i mešane manično-depresivne epizode). Promene raspoloženja nisu povezane sa spoljašnjim (životnim) događajima. Ciklotimija se nekada razvija u bipolarni poremećaj kod koga je intenzitet raspoloženja koja se javljaju, mnogo intezivniji.
Ciklotimični poremećaj je hronična fluktuacija raspoloženja koja traje duže od dve godine (jedna godina kod dece i adolescenata) i uključuje brojne depresivne simptome i hipomanične epizode.

Dijagnoza

Dijagnozu je teško postaviti bez dugotrajnijeg posmatranja. Kako oscilacije raspoloženja obično ne idu u ekstreme, osobe s ciklotimijom često nikada i ne završe kod lekara.

Lečenje

Male doze neuroleptika (antipsihotika) otklanjaju simptome i uvode osobu u eutimiju, tj. stanje bez jakih oscilacija.
 
Pregled u Beogradu možete zakazati kod psihologa ili psihoterapeuta pozivom na broj 063/687-460.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Lela Isailović 09.01.2023

  Suprug, dg disordo anxiosus, disordo personae anxiosus ( evitans). Th: flunisan 20 mg, amyzol i brimasepam. Na 2 godine simptomi umora, depresije, nezainteresovanosti, straha, bega u samoću i putem predoziranja terapije. Nakon više traganja, jedan dr je pretpostavio i ciklotimiju. Da li dosadašnja terapija odgovara ili menjati? Suprug ima 58g. Leči se 20 g, a verujem da je bilo simptoma i pre toga.


 2. Jasmina Stevanović 18.06.2022

  Poštovani, molim vas da mi kažete kojoj grupi obolelih pripada moj suprug, pošto ima psiholoških problema a ne želi da ide kod lekara. Naime to se dešava periodično, ponaša se nekontrolisano depresivno, bez obzira na okolinu, i ako nešto nije tako što on tvrdi da jeste, čvrsto veruje u to i ne prihvata druge ispravne činjenice. Molila bih vas za odgovor. Hvala unapred, Jasmina.


 3. Maja Dimitrijevic 11.03.2011

  Da li ove osobe pricaju podsvesno ili su svesni svega sto izgovore pod terapijam, da li oni kada imaju strah i fobiju trebaa da im se ukljuci i rivotril, i koliko je dugo lecenje, da li moraju da imaju stalni nadzor, da li treba vise inekcija da primi, sobzirom da je razpolozenje sada u depresivnom stanju terapija je: metoten injekcija 2x1 metoten 5mg lexilijum3mg 1+1+2


 4. Maja Dimitrijevic 10.03.2011

  Da li je takvim osobama potrban stalni nadzor, i da li se u takvim situacijama koristi rivotril zbog pojave straha i fobije. Da li u periodu terapije istih osoba iz hjih govori podsvest ili svesno pricaju o osobama i dogadjajima, a terapija je metoten inekcija 2x1 metoten5mg lexilium3mg 1+1+2 da li treba vise inekcija daa primi za redom ili sve zavisi od trenutnog stanja. Unapred hvala


 5. mile puzovic 14.06.2010

  Postovani, moja supruga ima ovu dijagnozu. Vase kolege su joj odredile terapiju koja je pocela pre 10 dana. Interesuje me posle koliko vremena se mogu ocekivati prvi rezultati. Inace ona ima 52 godine i prvi simptomi su se pojavili pre 4 godine. Zahvaljujem


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde