Dijetom do željenog pola deteta?

Na pol budućeg deteta, moguće je da utiče dijeta koje se majka pridržava pre začeća, objavljeno je u Pretoriji. Istraživanja na oglednim miševima pokazuju da su jedinke kojima su davani preparati za smanjnje nivoa sećera u krvi znatno češće dobijale potomstvo ženskog pola.

I od majke nešto zavisi

Opšteprihvaćenom mišljenju da odlučujuću ulogu u odredjivanju pola deteta ima očeva sperma, naučnici dodaju tezu i nove dokaze da i od majke ponešto zavisi. Grupa naučnika iz Univerziteta iz Pretorije predvođana Elisom Kameron pokušala je da razjasni uticaj dijete na brojčani odnos polova, proporciju ženskih i muških jedinki u okviru jedne populacije. Uz pomoć deksametazona [DEX], steroida, koji sprečava prodor glukoze u krvotok, naučnici su menjali nivo šećera u krvi miševa u vreme oplodjenja. Prosečan nivo glukoze u krvi miševa koji su dobijali DEX je opao sa 6,47 na 5,24 milimola na litar. Naučnici su utvrdili da je 53 odsto mladunaca iz kontrolne grupe bili muškog pola, dok je medju potomstvom miševa sa smanjenim šećerom u krvi muških potomaka bilo 41 odsto. Za sada nije objašnjeno na koji način pad nivoa šećera u krvi dovodi do procentualnog povećanja jedinki ženskog pola.

I stres utiče

Biolozi pretpostavljaju da u slučaju da majka preživljava stres ili ima probleme sa zdravljem na svet dolaze mladunci ženskog pola, jer im to daje evolutivnu prednost - slab muški predstavnik od bolesne majke teško da će pronaći partnera, dok slaba ženska jedinka najverovatnije donosi veće potomstvo. Nivo šećera u krvi zaista može da bude pokazatelj dobre ili loše fizičke forme majke, navodi Rut Mejs iz Londonskog koledža.

Dijeta i pol

Ova naučnica je ranije objavila rad u kome zaključuje da u slučaju nedostatka hrane, majke sa većom mišićnom masom češće donose na svet muške potomke. Ideja da dijeta utiče na brojčani odnos polova već je postala sveopšte prihvaćena. Prema narodnom običaju, ukoliko porodica želi dečaka, majka bi morala da jede više crvenog mesa, slana jela, a ukoliko želi devojčicu, trebalo bi da tamani ribu, povrće, čokoladu i bombone. Upotreba mesa u zdravoj ishrani, tokom dužeg perioda, povećava nivo šećera u krvi, dok slatka jela utiču na nagli, ali kratkotrajan, skok koncentracije šećera, nakon čega sledi pad nivoa glukoze, kaže Kamerun, a prenosi internet izdanje 'Inopreša.ru.'.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde