Crna čokolada može biti prijatelj u dijeti


Ipak, iako može predstavljati pretnju, čokolada ima puno dobrih strana za ljude na dijeti, kažu neki eksperti.

Dejvid Kac, doktor medicine i master javnog zdravlja koji radi kao direktor Jejl Centra za Preventivna Istraživanja u Nju Hejvenu, Kon, kaže da je crno čokolada posebno pametan izbor za ljude na dijeti.

On je, iako nije bio uključen u novu studiju, istraživao pozitivne uticaje čokolade na zdravlje.

Crna čokolada je gorko-slatka. Dok sladak ukus stimuliše apetit, gorak ukus ga smanjuje. Zbog ovoga, baš crna čokolada može imati trajni pozitivni uticaj,” kaže Kac.

Crna čokolada obiluje mastima što znači da usporava varenje, a može i da smanji apetit.
Čokolada takođe sadrži malo kofeina. Kofien ubrzava metabilizam takođe i pomaže da telo u stanju mirovanja sagori vise kalorija.

Ipak, upozorava, studija ne pokazuje da treba zanemariti kalorije čokolade.

Nema bezopasnih kalorija,” kaže Kac za WebMD. “ Ne želim da ljudi koji ovo čitaju pomisle da je sve što treba da urade da bi izgubili kilažu da počnu da jedu vise čokolade. To bila velika greška.”

Čokolada se može naći u različitim oblicima, a većina oblika u kojima se čokolada proizvodi obiluje šećerom i masnoćom.

Da bi čokolada čokolada bila zdrava, mora biti crna i mora se uzimati u malim količinama.

Čokolada koju treba da jedete treba da bude crna čokolada sa minimum 60% kakaa,” kaže Francisko Vilareal, doktor nauke i medicine i profesor medicine na Univerzitetu Kalifornije, San Dijego. Vilareal se bavi proučavanjem uticaja čokolade na metabolizam, ali se nije uključio u novu studiju.

On je uvideo da su miševi kojima je data mala količina epikatecina, osnovnog antioksidanta u čokoladi, mogli da izdrže dva puta duže na traci za trčanje od miševa kojima je data samo voda. Na osnovu svoje studije, Vilareal veruje da čokolada može malo vise ubrzati metabolizam nego vežbanje, i ne treba je puno pojesti – svakako ne u meri u kojoj se većina nas nada da treba – da bi postigla efekat.

Čokolada koja se unosi treba biti veličine poštanske marke ili težine slatkiša “Hershey’s Kiss”. Hershey’s Kiss je težak otprilike 5 grama. Veoma je mali i ima samo 30 kalorija,” kaže on.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde